Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN155252.34
NumeAşezarea medievală de la Timişoara - Parcul Justiţiei
JudețTimiş
Unitate administrativăMunicipiul Timişoara
LocalitateTimişoara
PunctParcul Justiţiei (Insula, Palanca Mică)
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenlocuire
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereÎn cadrul modernizării Parcului Justiţiei de la Timişoara a fost realizat un diagnostic arheologic de mici dimensiuni, care a avut ca obiectiv determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, apariţia cărora conform suprapunerii hărţilor medievale târzii cu situaţia actuală în teren era previzibilă.
Data descoperirii2015
Regim de proprietatepublic
ProprietarPrimăria Timişoara
Data ultimei modificări a fişei7.9.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epocă medievală (sec. XVI-XVIII) otomană În perioada ocupaţiei otomane a cetăţii Timişoara (1552-1716), în locul parcului Justiţiei se afla Palanca Mică sau Insula, care forma o parte a aşezării civile situate în exteriorul cetăţii, pe un mic promontoriu mai ridicat faţă de terenul din jur inundabil, înconjurată de un braţ al Timişului Mic.
Sub adâncimea de 80-90 cm se pot identifica straturile nederanjate şi urmele suburbiei otomane. Primul strat nederanjat apare între 90-115 cm, este compact, cenuşiu-negricios, cu multă cenuşă însă fără fragmente de chirpic. Sub acest strat apare un alt strat compact, aproximativ cu aceleaşi grosime, de nisip galben. Sterilul arheologic începe de la 205-210 cm. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.
 
aşezare  Epoca modernă (sec. XIX-XX) austriacă Sub stratul de pământ vegetal al parcului, până la adâncimea de 80-90 de cm se regăsesc dărâmăturile şi molozul oraşului austriac şi modern. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnostic 2015
Nume Prenume Rol
GINDELE Robert 1
GAȘPAR Adriana
Instituţia Rol
MJ Satu Mare 1

Bibliografie
1. Gindele, Robert, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2015, Institutul Național al Patrimoniu, 2016, 230-231, Fig. 1, fig. 2, fig. 3, fig. 4, fig. 5, fig, 6 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)