Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN155252.34
NumeAşezarea medievală de la Timişoara - Parcul Justiţiei
JudețTimiş
Unitate administrativăMunicipiul Timişoara
LocalitateTimişoara
PunctParcul Justiţiei (Insula, Palanca Mică)
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenlocuire
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereÎn cadrul modernizării Parcului Justiţiei de la Timişoara a fost realizat un diagnostic arheologic de mici dimensiuni, care a avut ca obiectiv determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, apariţia cărora conform suprapunerii hărţilor medievale târzii cu situaţia actuală în teren era previzibilă.
Data descoperirii2015
Riscuri antropiceDemolare: 4 / 07.09.2017
Regim de proprietatepublic
ProprietarPrimăria Timişoara
Data ultimei modificări a fişei7.9.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epocă medievală (sec. XVI-XVIII) otomană În perioada ocupaţiei otomane a cetăţii Timişoara (1552-1716), în locul parcului Justiţiei se afla Palanca Mică sau Insula, care forma o parte a aşezării civile situate în exteriorul cetăţii, pe un mic promontoriu mai ridicat faţă de terenul din jur inundabil, înconjurată de un braţ al Timişului Mic.
Sub adâncimea de 80-90 cm se pot identifica straturile nederanjate şi urmele suburbiei otomane. Primul strat nederanjat apare între 90-115 cm, este compact, cenuşiu-negricios, cu multă cenuşă însă fără fragmente de chirpic. Sub acest strat apare un alt strat compact, aproximativ cu aceleaşi grosime, de nisip galben. Sterilul arheologic începe de la 205-210 cm. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.
 
aşezare  Epoca modernă (sec. XIX-XX) austriacă Sub stratul de pământ vegetal al parcului, până la adâncimea de 80-90 de cm se regăsesc dărâmăturile şi molozul oraşului austriac şi modern. Această situaţie nu se regăseşte în partea sudică a parcului, unde intervenţiile moderne au afectat în secolele XIX-XX situl arheologic.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnostic 2015
Nume Prenume Rol
GINDELE Robert 1
GAȘPAR Adriana
Instituţia Rol
MJ Satu Mare 1

Bibliografie
1. Gindele, Robert, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2015, Institutul Național al Patrimoniu, 2016, 230-231, Fig. 1, fig. 2, fig. 3, fig. 4, fig. 5, fig, 6 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)