Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN57528.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CJ-II-m-B-07783
NumeBiserica medievală de la Tiocu de Sus
JudețCluj
Unitate administrativăCorneşti
LocalitateTiocu De Sus
Adresa71
ReperBiserica se alflă la cca 50 km de municipiul Cluj-Napoca, pe valea pârâului Lujerdiu, în apropierea vetrei satului pe platoul unui deal străjuit de domeniul fostei case parohiale.
Forma de reliefdeal
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica reformată "Maica Domnului"din Tiocu de Sus este o biserică gotică de zid, tip sală, cu turn clopotniţă adosat laturii sudice în axul intrării, ridicată in secolele XIII-XV. Materialul de construcţie pentru biserică este piatra de Tioc, provenită din carierele vecine. Nava şi corul sunt acoperite cu şarpantă de lemn în două ape, peste care se desfăşoară o învelitoare din ţiglă.
ObservațiiBiserica a fost pomenită într-un document de la 1468 (sec. XV) ca biserică romano-catolică având hramul Sfintei Maria. Răspândirea reformei o transformă în sec. XVI în biserică parohială reformată susţinută financiar de comunitatea enoriaşilor, prin obligaţia instituită de Mihail Apafi. Corina Popa şi Virgil Vătăşianu plasează biserica în prima jumătate a sec. XV, prin aprecierea pe care o face la detaliile ferestrelor, considerându-le rezultat al adaptării populare locale a goticului matur. În acelaşi timp Entz Geza, citat de Mihaela Sanda Salontai, consideră că biserica "a fost construită în a doua jumătate a sec. XIII…"
Stare de conservarefoarte bună / 17.01.2011
Data ultimei modificări a fişei13.8.2012
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII - XV d.Hr.)   Planul bisericii este de tip sală, gotic, axul de compoziţie al planului fiind orientat pe directia E-V. Sanctuarul este pe plan aprox. pătrat. În dreptul arcului triumfal adosat zidului nordic, un amvon de piatră în formă de potir articulează trecerea din navă în sanctuar. La colţurile NE şi SE ale navei paramentul exterior prezintă neregularităţi, mai precis adică rezalituri de forme, grosimi şi înălţimi variabile ceea ce conduce la ideea existenţei unor ziduri ce puteau fi contraforţi sau pereţi ale unor camere dispărute.  
Clopotniţă de lemn  Epoca medievală (sec. XV-XVI)      
Turn-clopotniţă  Epoca modernă (sec. XIX)   Turnul clopotniţă, pe trei nivele, adosat bisericii s-a făcut în sec. XIX de către moşierul din Tiocul de Sus, Jakabhazy Daniel, care dispune înlocuirea clopotniţei de lemn amplasate la câţiva metri de latura sudică a bisericii. Accesul în navă se făcea pe sub turnul clopotniţă, construcţie de piatră, de plan pătrat - 3,60x3,60m - alipit ulterior clădirii iniţiale.  

Bibliografie
1. Salontai, Sandală-Mihaela, Două biserici gotice din judeţul Cluj, Acta Musei Napocensis, 26-30, II, Istorie, Cluj Napoca, 1989-1993, 44-53 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Popa, Corina, Biserici-sală gotice în nordul Transilvaniei, teză de doctorat, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, 127, 1973 [Publicaţie]
3. Vătăşianu, Virgil, Istoria artei feudale în Țările Române, vol.I, 244 [Publicaţie]
4. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, 2004, 920, 1298 [Ordin MCC]