Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN63054.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CT-I-s-B-02764
NumeCetatea romană de la Topalu - Dealul Cichirgeaua
JudețConstanţa
Unitate administrativăTopalu
LocalitateTopalu
PunctDealul Cichirgeaua (Stânca)
ReperCetatea se află la nord de Topalu şi la sud de Ghindăreşti. Aceasta este situată pe un promontoriu al Dealului Cichirgeaua, având la S Valea Cichirgeaua, la E Cariera Minaveli, la N Movila Cichirgeaua şi la V Ostrovul Atârnaţi.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenpădure
Categoriefortificaţie
Tipcastru
DescriereSuprafaţa cetăţii se prezintă ca un crater, deoarece, sub aşezare se află o peşteră al cărei tavan s-a prăbuşit datorită exploziilor produse în cariera de piatră din apropiere. Materialul arheologic era abundent, atât în interiorul cetăţii, cât şi în jurul acesteia şi consta din fragmente ceramice getice şi, mai ales, romane.
ObservațiiPeştera situată sub cetate (partea rămasă neprăbuşită) era folosită drept magazie pentru unelte şi pentru alimente. Informaţia vine de la localnici şi de la militarii care erau la munci agricole şi ocupau ferma de lângă aşezare în momentul în care Munteanu Ion şi Vasile Oprea au realizat periegheza în zonă.
În anul 1979 încă se mai observau câteva ziduri din piatră. De sub cetate izvorăşte un firicel de apă, care, după spusele localnicilor, altădată era mai bogat.
Data ultimei modificări a fişei28.01.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Castru  Epoca romană (sec. II - IV d.Hr.)     CT-I-s-B-02764 
stâlp miliar     Au fost descoperiţi 2 stâlpi miliari aflaţi la o distanţă de 1,5 km unul de altul. Pe primul există o inscripţie de 17 rânduri care consemnează distnţa de 5 mii de paşi între Capidava şi aşezarea fortificată de la Topalu. Pe baza celor doi stâlpi a fost restabilit drumul antic în dreptul comunei Topalu, drum care trecea la 2 km faţă de cel actual.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. sondaj 2006
Nume Prenume Rol
DOBRINESCU Ionuţ Cătălin 2
OPRIŞ Ioan Carol 1
Instituţia Rol
Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie 1
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa 2
2. periegheză 1978-1984
Nume Prenume Rol
MUNTEANU Ion
VASILE Oprea

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol. II, București, 2004, p. 970, poz. 443 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Pinter, Zeno Karl, Cronica cercetărilor arheologice din România, Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3620 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Bărbulescu-Munteanu, Maria; Rădulescu, Adrian, Stâlpi miliari inediţi din Scythia Minor, Pontica, XIII, Constanţa, 1980, 140-156 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Florescu, Radu, Limesul dunărean bizantin în vremea dinastiilor isauriană şi macedoneană, Pontica, XIX, Constanţa, 1986, 172 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Munteanu, Ion; Oprea, Vasile,, 2012 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)