Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code63054.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CT-I-s-B-02764
NameCetatea romană de la Topalu - Dealul Cichirgeaua
CountyConstanţa
CommuneTopalu
City/Town/VillageTopalu
PlaceDealul Cichirgeaua (Stânca)
LandmarkCetatea se află la nord de Topalu şi la sud de Ghindăreşti. Aceasta este situată pe un promontoriu al Dealului Cichirgeaua, având la S Valea Cichirgeaua, la E Cariera Minaveli, la N Movila Cichirgeaua şi la V Ostrovul Atârnaţi.
Site Classfortificaţie
Site Typecastru
DescriptionSuprafaţa cetăţii se prezintă ca un crater, deoarece, sub aşezare se află o peşteră al cărei tavan s-a prăbuşit datorită exploziilor produse în cariera de piatră din apropiere. Materialul arheologic era abundent, atât în interiorul cetăţii, cât şi în jurul acesteia şi consta din fragmente ceramice getice şi, mai ales, romane.
NotesPeştera situată sub cetate (partea rămasă neprăbuşită) era folosită drept magazie pentru unelte şi pentru alimente. Informaţia vine de la localnici şi de la militarii care erau la munci agricole şi ocupau ferma de lângă aşezare în momentul în care Munteanu Ion şi Vasile Oprea au realizat periegheza în zonă.
În anul 1979 încă se mai observau câteva ziduri din piatră. De sub cetate izvorăşte un firicel de apă, care, după spusele localnicilor, altădată era mai bogat.
Last record update18.8.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Castru  Epoca romană (sec. II - IV d.Hr.) neprecizată   CT-I-s-B-02764 
stâlp miliar     Au fost descoperiţi 2 stâlpi miliari aflaţi la o distanţă de 1,5 km unul de altul. Pe primul există o inscripţie de 17 rânduri care consemnează distnţa de 5 mii de paşi între Capidava şi aşezarea fortificată de la Topalu. Pe baza celor doi stâlpi a fost restabilit drumul antic în dreptul comunei Topalu, drum care trecea la 2 km faţă de cel actual.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 1978-1984
Name Forename Role
MUNTEANU Ion
VASILE Oprea
   

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol. II, București, 2004, p. 970, poz. 443 [Ordin MCC] (site record source)
3. Pinter, Zeno Karl, Cronica cercetărilor arheologice din România, Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3620 [Publicaţie] (site record source)
4. Bărbulescu-Munteanu, Maria; Rădulescu, Adrian, Stâlpi miliari inediţi din Scythia Minor, Pontica, XIII, Constanţa, 1980, 140-156 [Publicaţie] (site record source)
5. Florescu, Radu, Limesul dunărean bizantin în vremea dinastiilor isauriană şi macedoneană, Pontica, XIX, Constanţa, 1986, 172 [Publicaţie] (site record source)
6. Munteanu, Ion; Oprea, Vasile,, 2012 [Fişă de sit] (site record source)