Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   55268.23
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   CJ-I-s-A-07209
Nume   Necropola romană de la Turda - Dealul Cetăţii
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Municipiul Turda
Localitate   Turda
Punct   Dealul Cetăţii (Viilor, Furduluşeni, Forduló)
Reper   Necropola se întinde pe pantele sud-estice ale Dealului Cetăţii.
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire, agricultură
Categorie   descoperire funerară
Tip   necropolă
Data ultimei modificări a fişei   12.08.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  Epoca romană (Sec. II - III p. Chr.)    

În anul 2002 s-a descoperit un grup de morminte care aparţin, probabil, acestei necropole, din care fuseseră semnalate descoperiri prima oară la începutul secolului XX. Un drum de acces tăiat în luna mai 2002 cu buldozerul în punctul Furduluşeni a distrus un mormânt care avea printre piesele de inventar două ulcioare şi o oală de mici dimensiuni. O recunoaştere în teren în 27 iulie 2002 a identificat în taluzul estic al drumului un mormânt de incineraţie cu groapă ovală, arsă ritual. În profilul vestic al drumului a fost identificat capătul unui mormânt în sarcofag de cărămidă (cu 8 cărămizi suprapuse) într-o groapă adâncă de cca. 60 cm, de la nivelul de călcare antic. În august 2002 lărgindu-se drumul de acces s-a tăiat în profilul sudic un alt mormânt de incineraţie în groapă arsă ritual şi s-a distrus sarcofagul de cărămidă al mormântului 3. S-a mai recuperat o urnă şi două unguentaria aparţinând unui mormânt de incineraţie.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2002

Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca NEMETI Sorin

Bibliografie
1. Nemeti, Sorin; Marcu, Felix, Studiu de fundamentare istoric, de istoria artei și arheologie referitor la planul urbanistic zonal din orașul Turda, 2021 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V.; Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Cluj-Napoca, 1992, 397-398 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
3. Lista monumentelor istorice, Monitorul Oficial - Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016 [Ordin MCC]
4. Nemeti, Sorin; Nemeti, Irina, Civic spaces and municipal statutes in Potaissa, S. Cociș (ed.), Archäologische Beiträge. Gedenkschrift zum Hunderten Geburtsag von K. Horedt, Cluj-Napoca, 2014, 85-98, https://www.academia.edu/42999091/S_Nemeti_I_Nemeti_Civic_spaces_and_municipal_statutes_in_Potaissa_In_S_Coci%C8%99_ed_Arch%C3%A4ologische_Beitr%C3%A4ge_Gedenkschrift_zum_Hunderten_Geburtsag_von_K_Horedt_Cluj_Napoca_2014_85_98 [Publicaţie]
 
 
Scroll