Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN156758.06
NumeSitul arheologic de la Vălcani - Vamă (Germană: Walkan; Maghiară: Valkány; Sârbă: Валкањ)
JudețTimiş
Unitate administrativăValcani
LocalitateVălcani
ReperSitul se află la cca. 75 m Nord de drumul 59F, la cca. 2,3 km E-SE de biserica ortodoxă din Vălcani, la cca. 2,2 km E-SE de biserica catolică din Vălcani şi la cca. 600 m de Punctul de Trecere a Frontierei Valcani.
Forma de reliefgrind
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă de epoca bronzului şi o necropolă medievală aparţinând secolului X. Situl a fost reperat pe baza materialului arheologic constând în fragmente ceramice, material litic şi fragmente de oase umane. Situl a fost afectat în luna august 2019 de nivelarea mecanizată a solului în vederea efectuării de agricultură intensivă de catre SC Emiliana WEST ROM. Lucrările au fost sistate de DJC Timiş în vederea efectuării cercetărilor arheologice preventive. Acestea au demarat în luna octombrie 2019 (responsabil ştiinţific dr. Robert Gindele), fiind cercetate cca. 20 de morminte de inhumaţie aparţinând sec. X p.Chr.
ObservațiiSitul este într-o stare de conservare precară, având în prezent destinaţia de teren arabil. A fost afectat în luna august 2019 de nivelarea mecanizată a solului în vederea efectuării de agricultură intensivă.
DescoperitorVictor Bunoiu; Dragoş Diaconescu
Data descoperirii27.03.2019
Suprafața sitului aproximativ 5,64 ha
Stare de conservareprecară / 18.02.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 18.02.2020
Data ultimei modificări a fişei18.2.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epoca bronzului   Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice şi atipice; fragmente de scoici, oase umane şi obiecte din metal. Cronologic, ceramica poate fi încadrată în epoca bronzului. Cronologic, obiectele din metal pot fi încadrate în sec. X p. Chr.  
nectopolă inhumaţie  Epoca medievală (X p. Chr.)   Cronologic, obiectele din metal descoperite în timpul perieghezei din 2019 pot fi încadrate în sec. X p. Chr.

Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă de epoca bronzului şi o necropolă medievală aparţinând secolului X. Situl a fost reperat pe baza materialului arheologic constând în fragmente ceramice, material litic şi fragmente de oase umane. Situl a fost afectat în luna august 2019 de nivelarea mecanizată a solului în vederea efectuării de agricultură intensivă de catre SC Emiliana WEST ROM. Lucrările au fost sistate de DJC Timiş în vederea efectuării cercetărilor arheologice preventive. Acestea au demarat în luna octombrie 2019 (responsabil ştiinţific dr. Robert Gindele), fiind cercetate cca. 20 de morminte de inhumaţie aparţinând sec. X p.Chr.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2019 A mai avut loc o cercetare aheologică preventivă Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București - octombrie 2019, responsabil științific arhg. dr. Robert Gindele (Nefinalizată).
Nume Prenume Rol
DIACONESCU Dragoș 2
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1
Muzeul Național al Banatului 2

Bibliografie
1. Bertea, Sofia; Bunoiu, Victor, 2019 [Fișă de sit] (sursa fişei de sit)