Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN1945.04
NumeFortificaţia de epocă romană de la Trâmpoaiele
JudețAlba
Unitate administrativăOraş Zlatna
LocalitateZlatna
PunctGrohaş
ReperFortificaţia se află pe o şa de lângă Vârful Grohaş, cu o altitudine de peste 1100 m. Acesta este poziţionat în Munţii Metaliferi şi face parte dintr-o serie de vârfuri înalte care delimitează spre vest bazinul Ampoiului.
Categoriefortificatie
Tipsistem de apărare
Stare de conservarebună / 16.03.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 16.03.2018
Data ultimei modificări a fişei13.1.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
turn de apărare  epoca romană romană / nespecificat În interiorul fortificaţiei, s-a identificat o structură din piatră legată cu pământ, lungă de 6 m, orientată NV-SE, amenajată direct pe nivelul de călcare.

Inventarul este sărăcăcios şi constă doar din obiecte de fier (o lamă de cuţit, cuie şi numeroase ţinte care provin de la sandale) şi fragmente ceramice (oale, cupe, ulcioare etc.).
 
fortificaţie rectangulară  Epocă romană romană Fortificaţia de formă rectangulară, cu laturile de 33-34 m, orientată NV-SE, constă dintr-un val amenajat cu piatră şi pământ şi un şanţ săpat în exterior. Faţă de nivelul de călcare din interior, valul are o înălţime de 1 m. Calculând şi platforma din pietre aşezate pe două "asize" de la baza valului, acesta are o înălţime păstrată de 1,30 m. În exterior, până la adâncimea maximă a şanţului, a fost înregistrată o diferenţă de nivel faţă de coama valului de 2,95 m. Platforma de la bază şi mai multe pietre aşezate pe cant sunt argumentele că valul avea o lăţime iniţială de 5,40 m. Numeroasele pietre colmatate, împreună cu stratul lutos de culoare galbenă, sunt dovezi că valul avea o înălţime cu mult mai mare. Forma şanţului în secţiune este albiată (de forma literei "U"). Deschiderea şanţului, calculat de la marginea exterioară a valului, este de 4,70 m. Pornind de la baza valului, şanţul are o adâncime de 1,70 m. Faţă de nivelul de călcare din exterior nu prezintă o diferenţă foarte mare, doar 0,70 m adâncime. Umplutura şanţului constă dintr-un strat lutos, de culoare galbenă, similar stratului înregistrat în interiorul valului. Urmele unei palisade nu s-au descoperit, dacă sunt luate în calcul numeroasele pietre colmatate din partea superioară a valului. Nici în şanţ nu au fost descoperite urme de cărbune, ceea ce sugerează că această fortificaţie nu a fost incendiată.  
descoperire izolată  Preistorie neidentificată Alături de materialele din epoca romană, în secţiunea de sondaj au fost descoperite în poziţie secundară mai multe piese litice confecţionate din silex, care sugerează prezenţa unui sit preistoric în apropiere.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de diagnostic 2017
Nume Prenume Rol
BĂLAN Gabriel responsabil
BURLACU-TIMOFTE Raluca membru colectiv
TODERAȘ Meda membru colectiv
TIMOFAN Anca membru colectiv
ȘUTEU Cătălin membru colectiv
Instituţia Rol
SC Gigapixel Art Srl 1
MNUAI 3