Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code61014.07
NameSitul arheologic de la Aliman-Valea Adâncata
CountyConstanţa
CommuneAliman
City/Town/VillageAliman
PlaceValea Adâncata
LandmarkStaţiunea este amplasată pe un bot de deal, separat printr-un drum de acesta (pe hărţi mai vechi face parte din deal). Se află în coada Bălţii Vederoasa, în zona de început a Văii Adâncata, la 1.6 km (în linie dreaptă) sud-est de intrarea sudică în satul Aliman.
Geomorphologyvale
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionTrei carote orientate sud-vest - nord-est, au relevat o stratigrafie în care sterilul arheologic apare la -0.70/-0.80 m adâncime.
Last record update8.12.2009
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic Gumelniţa Au fost recuperate fragmente ceramice lustruite la interior şi exterior, vârci organice (fără barbotină), caneluri din lustruire. De asemenea, au fost descoperite piese din silex (inclusiv deşeuri).

Reprezintă una dintre puţinele excepţii din Dobrogea, în ceea ce priveşte faptul că materialul Gumelniţa este majoritar.
 
aşezare  Neolitic Hamangia    
Locuire  La Tène      

Bibliography
1. Irimia, Mihai, Custurea, Gabriel; Cliante, Traian, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2004, Bucureşti, , p. 55-56., CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, 55-56 [Publicaţie] (site record source)
2. Olariu, Cristian; Ionescu, Mihai, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, 31 [Publicaţie]
3. Bem, Cătălin, 2009 [Fişă de sit] (site record source)