Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code144063.02
NameCetatea medievală de la Avrig - La Cetate
CountySibiu
CommuneOraş Avrig
City/Town/VillageAvrig
PlaceLa Cetate
LandmarkCetatea medievală aşezată pe o culme ce coboară din vârful Suru al Munţilor Făgăraş, la o altitudine de 846 m, între localităţile Avrig şi Racoviţa (judeţul Sibiu).
Site Classlocuire
Site Typefortificaţie
DescriptionStarea actuală a sitului arheologic este în ultimă instanţă rezultatul acţiunii vegetaţiei şi a unor căutători de comori. Dealul se afla în apropierea traseului urmat de patrulele regimentului românesc de graniţa Orlat, cu un detaşament la Racoviţa. Gropile de mari dimensiuni din interiorul fortificaţiei pot fi mai degrabă puse pe seama militarilor decât a unor căutători răzleţi. Nu sunt excluse nici intervenţii mai recente în urma cărora au apărut şanţurile în val. Distrugeri masive au apărut însă cu mult înainte.
State of preservationgrav afectat / 12.04.2012
Last record update16.8.2012
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  Epoca medievală   Cetatea are o incintă de plan oval, cu structuri de zidărie din pietre legate cu mortar şi a unor valuri cu miez din pietre nelegate cu mortar; nu există material arheologic.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2009
Name Forename Role
MUNTEANU Petre 1
Institution Role
M Brukenthal 1

Bibliography
1. Munteanu, Petre Beşliu, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4411 [Publicaţie]
2. Luca, Sabin Adrian; Pinter, Zeno Karl; Georgescu, Adrian, Repertoriul arheologic al județului Sibiu (Situri, Monumente arheologice și istorice), Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Centrul pentru Cercetarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural Transilvănean în Context European, Bibliotheca SepteMateriale și cercetări arheologicestrensis III, Editura Economică, Sibiu, 2003, 46 [Repertoriu] (site record source)