Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code75677.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010GL-I-m-A-02975.01
NameValul de pământ din epoca migraţiilor de la Băleni - Valul lui Atanaric din punctul Valea Rea
CountyGalaţi
CommuneBăleni
City/Town/VillageBăleni
PlaceValea Rea
LandmarkMonumentul se află la aproximativ 3 km vest de satul Băleni, pe partea dreaptă a soselei Băleni—Cudalbi, în zona cunoscută sub numele de Valea Rea.
Geomorphologydeal
Site Classfortificaţie
Site Typeval
DescriptionValul are capătul de E în lunca Prutului, de pe teritoriul comunei Stoicani, până în dreptul localităţilor Brăhăşeşti-Toflea, pe malul stâng al Siretului, în partea de NV a judeţului Galaţi. Fortificaţia care brăzda sudul Moldovei între Prut şi Siret se compunea dintr-un val şi şanţul din faţa acestuia, orientat spre sud. Valul a fost construit din pământul scos de la săparea şanţului. După cum a arătat sondajul practicat de R. Vulpe în 1949 în pădurea Prisaca, din raza localităţii Ţepu (la 6 km est de Nicoreşti), pământul nu a fost aruncat la întâmplare, ci s-a constituit mai întâi un miez de lut (care să dea consistenţă valului) şi apoi valul a fost înălţat cu pământ negru.
Notes În zona de interes, valul lui Athanaric traversează de la sud-est la nord-vest Colinele Covurluiului şi numeroasele văi, între care Dealul Valea Rea şi pârâul Valea Rea. Valul mai este vizibil doar pe alocuri, în rest fiind nivelat prin lucrări agricole şi de lucrările hidrotehnice. Reconstituirea traseului s-a făcut cu destulă dificultate, prin toponimie, prin mărturiile localnicilor, prin sesizarea, la suprafaţa solului, a două dungi paralele cu culori deosebite (traseul şanţului de nuanţă mai închisă şi cel al valului cu nuanţă mai deschisă), iar în câteva locuri s-au făcut verificări prin mici sondaje arheologice.
DiscovererC. Schuchhardt
Date of discoverysecolul al XIX-lea
Last record update30.10.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Val  Epoca migraţiilor (sec. II - IV) neprecizată    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare arheologică preventivă 2013 Cercetarea arheologică s-a realizat în zonele în care lucrările de construcție ale drumurilor de acces, platformelor și șanțurilor liniei electrice îngropate vor afecta monumentul antic. Pentru aceasta cercetare s-a stabilit, prin Proiectul de cercetare arheologică preventivă, realizarea a unui număr de 12 secțiuni (SI - SXII), cu lungimi diferite (între 15 și 25 m) și lățimea de 2 m, dispuse astfel încât să includă toate zonele în care monumentul antic va fi afectat.
Name Forename Role
COTIUGĂ Vasile 1
URSULESCU Nicolae 1
CROITORU Costin Emilian 1
ASĂNDULESEI Andrei 1
Institution Role
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași 1

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1204, 1205, poz. 16, 20 [Ordin MCC] (site record source)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
3. Cotiugă, Vasile, Raport de cercetare arheologică preventivă, 2013 [raport] (site record source)