Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   32492.10
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   BN-II-m-B-01615
Name   Castelul Bethlen din Beclean - Primăria Beclean
County   Bistriţa-Năsăud
Commune   Oraş Beclean
City/Town/Village   Beclean
Address   Aleea Ghiocelului nr. 6
Place   Primăria Beclean
Geomorphology   terasă
Land utility   locuire
Site Class   construcţie
Site Type   castel
Description   Prima atestare documentară a aşezării Beclean apare în forma de Bethlem în anul 1305. În 1438 membrii familiei Bethlen au câştigat deja dreptul de a construi o cetate din piatră sau o cetate întărită cu palisadă, dar aceasta a fost construită numai în jurul anului 1543. renascentistă cu patru bastioane de colţ. În incinta cetăţii se aflau mai multe clădiri şi o capelă. După războaiele conduse de Francisc Rákóczi II. (1703-1711), administrarea austriacă a demolat cetatea, care după anul 1712 nu mai apare în izvoare. Castelul contelui Pál Bethlen a fost construit în apropierea fostei cetăţi.
Se pare că actualul castel a fost construită prin reclădirea unui castel din secolul al XVII-lea. Pe parcursul construcţilor, l-au păstrat cele două turnuri de colţ, dar frontonul baroc a fost transformat, şi vechiul castel a fost supraetajat cu un nivel. La începutul anilor 80 i-a fost adăugată o sală de spectacole.
State of preservation   bună / 28.02.2017
Last record update   02.03.2017
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castel  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)    

Castelul cu două niveluri are o planimetrie asimetrică, care dezvăluie urmele mai multor intervenţii. Nucleul clădirii este o aripă alungită care se află orientată în direcţia nord-sud. O sală festivă de mari dimensiuni şi trei încăperi mai mici pe partea sudică alcătuiesc nucleul clădirii la parter. Această aripă este flancată la margini de câte o încăpere alungită, care fac legătura între aripa centrală şi cele două turnuri hexagonale de la colţurile clădirii. În centrul aripei principale se află un rezalit în trei axe, de care se leagă terasa prin care se face intrarea în clădire. Rezalitul cuprinde în interiorul lui casa principală de scări. Perpendicular pe aripa principală se întinde o aripă cu cinci încăperi.
La etajul clădirii repartizarea încăperilor se aseamănă, cu mici diferenţe, cu repartizarea camerelor de la parter. O importantă diferenţă este, că turnul nordic este mai scund în comparaţie cu turnul sudic, având numai un singur nivel. Asemănător turnului nordic, sala de spectacole, care se întinde pe partea nordică a clădirii, are un singur nivel, tavanul ei fiind mai înălţat. Subsolul clădirii are patru încăperi boltite.
În anii 1980 faţada principală a suferit unele modificări. Ferestrele aripei, aflate la nord de rezalitul central, au fost înzidite, iar aripa a fost înălţată, rezultând în acest fel sala de spectacole.
Amenajarea interioară de odinioară a castelului nu este cunoscută, numai interiorul casei de scări al rezalitului faţadei principale aminteşte de interiorul din jurul anului 1900, cu lambriul şi scările cu parapet strunjit. La etaj vis-a-vis de scara principală, se vede un cămin istoricizant din teracotă verde smălţuită, decorat cu o bogată ornamentaţie cu caracter renascentist-târziu: brâu cu denticule, ove, festoane din flori şi fructe.


BN-II-m-B-01615 
Castel  Epoca medieval dezvoltată (sec. XVII)    

 
 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2011 * GAIU Corneliu
S.C. Vanderlay S.R.L. * *

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 286, poz. 577 [Ordin MCC] (site record source)
2. Kádár, József, Szolnok-Doboka vármegye monográphiája, II, 1900, 153-194 [Publicaţie]
3. Lukinich, Imre, A bethleni gróf Bethlen család története, Budapesta, 1927, 556–557 [Publicaţie]
4. Gaiu, Corneliu, 2011 [Fişă de sit]
 
 
Scroll