Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   26813.02
Name   Biserica medievală de la Beiuş - Cimitirul catolic
County   Bihor
Commune   Municipiul Beiuş
City/Town/Village   Beiuş
Place   Cimitirul catolic
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Description   Zidită potrivit documentelor în prima treime a secolului al XV-lea ( mai precis după 1417), biserica a fost cel mai important " bastion " catolic din regiunea de sud-est a Bihorului, bazându-şi autoritatea şi pe garnizoana militară din cetatea Finişului, aflată la numai 6 km. vest de oraşul Beiuş. Castelanul de Finiş a pierdut autoritatea asupra Beiuşului după 1441 când localitatea este amintită ca oraş. Zidirea bisericii este legată şi de personalitatea episcopului orădean Andrea Scolari.
Ruinată în secolul al XVII-lea, după ocuparea regiunii de către turci, biserica a fost definitiv părăsită în secolul al XVIII-lea, după ridicarea unui nou lăcaş, în piaţa centrală.
Last record update   07.12.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
necropola  Epoca medievală (sec. XV-XVIII)    

Materialul arheologic descoperit este relativ sărac. Ceramica, majoritatea de uz comun cu buză evazată şi teşitură interioară pentru capac, fragmente de crăticioare cu trei picioare smălţuite vernil sau maro, precum şi ceramică smălţuită, lucrată la roată rapidă, cu teşitură interioară pentru capac şi toate. Încadrarea cronologică a ceramicii este largă - secolul al XVI-lea. Se distinge un singur fragment ceramic mai vechi - probabil din secolul al XV-lea. S-au găsit de asemenea fragmente de cahle - oale, nesmşlţuite. Piesele din fier cuprind piroane, balamale şi cuie. Interiorul bisericii, demolat integral de localnici este presărat cu fragmente de cărămidă, pietre de carieră sparte - unele fasonate - provenite din elevaţia zidurilor. Cercetând aceste rămăşiţe nu au fost sesizate profilaturi. În secţiunea S 1, la o adâncime de 1,90m. a fost descoperit un craniu uman. Cercetat, scheletul amintit nu a avut nici un inventar. Orientarea lui a fost est - vest.

 
Biserică  Epoca medievală (sec. XV-XVII) neprecizată      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 1999

* MARTA Doru
MTC Oradea * *

Bibliography
1. Doru, Marta, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, p. 18, nr. 21, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=853 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll