Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code133045.01
NameSitul arheologic de la Belciug - Autostrada Bucureşti-Ploieşti, km 43
CountyPrahova
CommuneDrăgăneşti
City/Town/VillageBelciug
PlaceAutostrada Bucureşti-Ploieşti, km 43
LandmarkSitul de la Belciug se află la km. 43+225m - 43+330 m ai autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, pe terasa primară de pe partea de E a râului Teleajen, în zona câmpiei Gherghiţei.
Geomorphologycâmpie
Site Classlocuire civilă şi descoperire funerară
Site Typeaşezare şi necropolă
DescriptionÎn urma cercetărilor arheologice de suprafaţă, generate de supravegherea arheologică de pe traseul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, în luna februarie 2009 în zona km 41-47 am identificat două noi situri arheologice în localităţile Belciug şi Râfov, ambele în judeţul Prahova. Alături de cercetarea de suprafaţă, de-a lungul său respectivul tronson a fost sondat mecanizat, obţinându-se informaţii suplimentare privind prezenţa, întinderea şi stratigrafia acestor situri arheologice. Toate aceste informaţii corelate au impus realizarea unor cercetări arheologice preventive pentru descărcarea de sarcină arheologică a respectivelor zone.
Stratigrafia sitului prezintă mai multe nivele de locuire. Au fost identificate două nivele arheologice Latène, un nivel de locuire din sec. VI-VII p.Chr. (cu mai multe etape de evoluţie), două nivele medievale inconsistente (sec. XVI-XVIII) şi patru morminte de inhumaţie medievale.
Date of discovery2009
Human riskDemolare: 5 / 12.01.2021
Last record update12.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  La Tène (secolele al IV-lea-al III-lea a. Chr.) getică În primul nivel de La Tène au fost identificate locuinţe arse, având suprafeţe relativ mari, câteva gropi. Inventarul acestor locuinţe este extrem de sărăcăcios: ceramică lucrată la mână, dar şi la roată, fusaiole din lut, câteva piese din metal, oase de animale.
În al doilea nivel de locuire au fost identificate câteva locuinţe incendiate, mai multe gropi, câteva vetre, două cuptoare. Inventarul aşezării constă în ceramică lucrată la mână decorată cu brâu alveolat, dar şi la roată între care se remarcă câteva fragmente de amfore, fusaiole din lut, câteva piese din metal, os, corn, oase de animale.
 
aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele al VI-lea-al VII-lea) Ipoteşti-Cândeşti Au fost identificate şi cercetate 26 de locuinţe adâncite, un complex adâncit cu două cuptoare cotlonite în mal, o groapă cu cuptor cotlonit, un cuptor "în are liber", în jur de 20 de gropi "menajere". Locuinţele au în plan formă dreptunghiulară, colţurile rotunjite. Au fost descoperite gropi de par dispuse pe laturi sau colţuri. Materialul arheologic descoperit se concentrează în jurul locuinţelor. Cel conservat in situ în cadrul locuinţelor este relativ sărac, se concentrează cu predilecţie, cu excepţia locuinţelor incendiate, în zona cuptoarelor. Inventarul aşezării destul de bogat pentru standardele epocii, este format din ceramică, oase de animale, foarte rar piese de metal (bronz, fier), os (pieptene fragmentar), corn, lut. Au fost descoperite şi vase întregi sau întregibile. Pe trei vase lucrate la mână se află incizate, în pasta moale, cruci.  
aşezare  Epoca medievală (secolele al XIII-lea-al XVIII-lea)   Primul nivel medieval constă în gropi şi câteva locuinţe incendiate surprinse doar.
În al doilea nivel medieval, denumit de noi "modern", au fost descoperite trei locuinţe adâncite ce aveau cuptoare cotlonite în mal, mai multe gropi. Toate complexele perforează nivelul de locuire din secolele al VI-lea- al VII-lea. Inventarul este foarte sărăcăcios, fiind descoperite doar câteva fragmente ceramice parţial.
 
Necropolă de înhumaţie  Epoca medievală (secolele al XIII-lea-al XVIII-lea)   Cele patru morminte de inhumaţie sunt orientate aproximativ V - E cu mici deviaţii. Trei morminte au fost descoperite în sectorul de S, al patrulea în sectorul de N. Unul din mormintele din sectorul de S a avut ca inventar o monedă de argint perforată, descoperită în zona antebraţului stâng. Moneda a fost datată în secolul al XVI-lea.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare supraveghere 2009
Name Forename Role
PANAIT Panait 3
NEGREA Octav 2
ŞERBAN Nicolae 2
FRÎNCULEASA Alin 2
LICHIARDOPOL Dan 2
ANDREESCU Radian-Romus 1
Institution Role
Muzeul Naţional de Istorie a României 1
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova 2
Universitatea din Bucureşti 3

Bibliography
1. Andreescu, R.R.; Frînculeasa, A. et alii, Punct: Autostrada Bucureşti-Ploieşti, km 43, Cronica Cercetărilor Aheologice din România. Campania 2009, XLIV, Muzeul Naţional de Istorie a României, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4413&d=Belciug-Draganesti-Prahova-Autostrada-Bucuresti-Ploiesti-km-43-2009 [Publicaţie] (site record source)