Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code155920.21
NameAşezarea neolitică de la Biled - Obiectiv 10
CountyTimiş
CommuneBiled
City/Town/VillageBiled
PlaceObiectiv 10
LandmarkSitul se află la 3 km nord-est de biserica catolică din Biled, la 5,5 km sud-vest de biserica ortodoxă română din Satchinez şi la 8,2 km vest de biserica ortodoxă din Hodoni, la 200 m nord de pârâul Apa Mare.
Geomorphologyterasă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesÎn hotarul localităţii Biled materiale arheologice care pot fi datate în neoliticul dezvoltat au fost amintite de către Florin Medeleţ şi Ion Bugilan la cca. 2,5 km nord-est de vatra satului, la hotarul cu localitatea Satchinez, în dreapta drumului de legătură Biled-Satchinez, în preajma unei movile. Şi Florin Draşovean menţionează la bifurcaţia şoselei spre Biled (dinspre Satchinez), după staţia de compresare Satchinez o aşezare datată în faza A3/B1 a culturii Vinča. O nouă cercetare de teren făcută de O. C. Rogozea şi Victor Bunoiu în 22.01.2015 a permis reidentificarea acestui punct.
DiscovererVictor Bunoiu, Octavian Rogozea
Date of discovery2015
Last record update24.2.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Neolitic dezvoltat Vinča Puţinele fragmente ceramice descoperite aici aparţin speciei grosiere şi fine. Ceramica grosieră este caracterizată de o ardere oxidantă, suprafeţe netezite şi degresate cu cioburi pisate. Ceramica fină, degresată cu nisip fin, are suprafeţele lustruite şi este arsă într-o atmosferă reductantă. Decorurile sunt compuse din benzi incizate.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2015
Name Forename Role
BUNOIU Victor 1
ROGOZEA Octavian-Cristian 1
Institution Role
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, 2017, 10 [Publicaţie] (site record source)