Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   155920.21
Name   Aşezarea neolitică de la Biled - Obiectiv 10
County   Timiş
Commune   Biled
City/Town/Village   Biled
Place   Obiectiv 10
Landmark   Situl se află la 3 km nord-est de biserica catolică din Biled, la 5,5 km sud-vest de biserica ortodoxă română din Satchinez şi la 8,2 km vest de biserica ortodoxă din Hodoni, la 200 m nord de pârâul Apa Mare.
Hydrographic landmark - name   Apa Mare
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   terasă
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Notes   În hotarul localităţii Biled materiale arheologice care pot fi datate în neoliticul dezvoltat au fost amintite de către Florin Medeleţ şi Ion Bugilan la cca. 2,5 km nord-est de vatra satului, la hotarul cu localitatea Satchinez, în dreapta drumului de legătură Biled-Satchinez, în preajma unei movile. Şi Florin Draşovean menţionează la bifurcaţia şoselei spre Biled (dinspre Satchinez), după staţia de compresare Satchinez o aşezare datată în faza A3/B1 a culturii Vinča. O nouă cercetare de teren făcută de O. C. Rogozea şi Victor Bunoiu în 22.01.2015 a permis reidentificarea acestui punct.
Discoverer   Victor Bunoiu, Octavian Rogozea
Date of discovery   2015
Last record update   24.02.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Neolitic dezvoltat Vinča  

Puţinele fragmente ceramice descoperite aici aparţin speciei grosiere şi fine. Ceramica grosieră este caracterizată de o ardere oxidantă, suprafeţe netezite şi degresate cu cioburi pisate. Ceramica fină, degresată cu nisip fin, are suprafeţele lustruite şi este arsă într-o atmosferă reductantă. Decorurile sunt compuse din benzi incizate.


 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015 * BUNOIU Victor
* ROGOZEA Octavian-Cristian
Direcția Județeană de Cultură Timiș * *

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, 2017, 10 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll