Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code152092.01
NameTell-ul de la Blejeşti - Măgura de lângă gârlă
CountyTeleorman
CommuneBlejeşti
City/Town/VillageBlejeşti
PlaceMăgura de lângă gârlă
LandmarkEste amplasat în extremitatea sud-vestică a satului, în lunca pârâului Glavacioc, în zona confluenţei acestuia cu un alt pârâu care izvorăşte din lacul Braniştea, fiind practic aproape înconjurat de apă.
Geomorphologyluncă
Site Classlocuire
Site Typetell
DescriptionTell-ul are o înălţime păstrată de 5.50 m şi este în mare parte distrus de ape şi localnici (care îl foloseau ca şi carieră de lut) încă din 1948.
NotesTell-ul a fost cercetat în 1948 prin şase sondaje şi secţiuni. Actualmente, tell-ul de la Blejeşti nu mai există. În teren, locul a fost identificat de arheologul Pavel Mirea ca fiind transformat în zonă de gunoaie, cu câteva gropi săpate sub nivelul luncii, în care mai apar sporadic fragmente ceramice.
Last record update1.3.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic Gumelniţa / I,II,III    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 1948
Name Forename Role
BERCIU D.
   

Bibliography
1. Bem, Cătălin, 2009 [Fişă de sit] (site record source)
2. Andreescu, Radian, Sultana, sit unicat in sud-estul Europei, Oberländer-Târnoveanu, I., Borş, C. (eds.), O civilizaţie necunoscută: Gumelniţa, CD-ROM, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001 [Publicaţie]
3. Spiru, Gheorghe, Aşezări străvechi în raionul Roşiorii de Vede, Materiale şi Cercetări Arheologice, 5, Bucureşti, 1959, 695-707 [Publicaţie]
4. Berciu, D., Cercetări şi descoperiri arheologice în regiunea Bucureşti. IV. Săpăturile de la Blejeşti, Raionul Vida (1948), Materiale şi cercetări arheologice, 2, Academiei R.P.R., Bucureşti, 1956, 544-562 [Publicaţie] (site record source)