Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   40642.06
Name   Fortificaţia medievală de la Bran - Măguricea Branului Est
County   Braşov
Commune   Bran
City/Town/Village   Bran
Place   Măguricea Branului Est
Landmark   Fortificaţia se găseşte pe culmea care leagă amplasamentul cetăţii Bran de Fântâna lui Botorog (pe şoseaua Zărneşti-Prăpăstiile Zărneştiului), la cca 1 km est de toponimul Măguricea Branului. Această fortificaţie, numită de la bun început „Cetatea de Est”, se află la doar o sută de metri de cetatea dublă („de vest”) (cod RAN 40642.05) şi la 1 km vest de Castelul Bran. Amplasamentul se află în perimetrul Parcului Naţional Piatra Craiului, în marginea sa dinspre Moeciu.
Hydrographic landmark - name   Turcu
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   munte
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Fortificaţiile se află chiar pe culme, deasupra potecii turistice.
Grupul de fortificaţii a fost descoperit încă de la debutul proiectului HiLands, datorită documentaţiei LiDAR. În următorii doi ani s-a căutat o cale de acces auto (care însă nu există), făcându-se mai multe cercetări de suprafaţă.
Caracterul militar al sitului este indiscutabil, dar absenţa inventarului databil a făcut dificilă atribuirea fortificaţiei. Probele C14 sugerează că cetatea de est este ceva mai târzie decât celelalte două (fortificaţiile de vest), ceea ce este conform cu observaţia că calcarul extras de pe cetatea de est a fost folosit pentru realizarea parapeţilor de sprijin (escarpe şi contra-escarpe) ale cetăţii rectangulare.
Discoverer   Eugen S. Teodor
Date of discovery   2018
Site Surface   0,54 ha
State of preservation   foarte bună / 24.08.2022
Human risk   Vandalism: 3 / 24.08.2022; Furturi: 3 / 24.08.2022; Incendii provocate: 3 / 24.08.2022
Ownership   public
Last record update   24.08.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  epoca medievală (secolul al XIII-lea)    

Într-o primă instanţă, situl de est a fost folosit drept carieră, a urmat o perioadă de abandon (suficientă pentru formarea unui strat vegetal), ulterior zona fiind fortificată. Spre nord avea apărare naturală, respectiv o stâncă cvasi-verticală de cca 10 m înălţime. Spre sud, însă, în marginea carierei s-a săpat un şanţ (cu feţe de piatră) în care s-a îngropat o palisadă masivă. Suplimentar, spre nord-est s-a adăugat o palisadă masivă, închizând zona vulnerabilă. Similar, spre şaua de la SV s-a adăugat un zid sec, care nu se mai vede decât pe o lungime de cca 15 m, dar probabil era mai lung (fiind ulterior acoperit de bolovanii rostogoliţi de pe cetate). Realizarea unui fişier LiDAR nou (obţinut pe altă tehnologie decât prima serie) permite ipoteza că exista şi o închidere către est, zona de unde începe coborâşul spre ceea ce ulterior a devenit Cetatea Bran, aflată la sub un km, pe direcţia ESE.
Palisada principală este săpată în stâncă, existând o palisadă secundară (avansată) spre NE şi un zid sec spre SV.

Au fost descoperite înscripţii pe unul dintre pereţii carierei de calcar, nedescifrate.

 

Bibliography
1. Teodor, Eugen S., 2022 [Fişă de sit]
 
Site Photos

>
Scroll