Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.115
Name   Biserica cu hramul Sfinţii Voievozi din Bucureşti
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Calea Griviţei nr. 58
Landmark   Biserica se află pe Calea Griviţei, la intersecţia cu străzile Semicercului şi Sf. Voievozi.
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   11.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă    

Între 1815 şi 1817 a fost ridicată, pe locul unui lăcaş de cult din lemn mai vechi, o biserică din cărămidă de către Stoian Băcanu, soţia sa Joiţa şi de Dumitru Cojocaru. În anul 1837 Stoian Băcanu îşi înmormântează soţia, aducând şi osemintele altor membrii ai familiei în curtea bisericii. Edificiul a fost demolat în 1900, pe locul ei ridicându-se după planurile arhitectului P. Patriciu actuala biserică, care a fost gata la 21 septembrie 1903 (data pisaniei).

 
Chilie  Epoca modernă    

Odată cu biserica, ctitorul a zidit şi 17 chilii, care să servească drept locuinţă, fără plată, pentru oameni săraci şi 8 prăvălii, din venitul cărora să întreţină biserica şi slujitorii ei. În timp clădirile aflate pe terenul bisericii se ruinează, primăria capitalei expropriind o parte din acestea în anul 1889. În perioada următoare s-a trecut la demolarea construcţiilor pentru a se putea facilita alinierea străzilor, precum şi pentru construcţia Şcolii Comunale de Băieţi Nr. 30.

 

Bibliography
1. Moței, Raluca Iuliana, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Biserica Sfinții Voievozi, 2019 [PUG] (site record source)
2. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017 [Publicaţie]
 
 
Scroll