Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.33
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-I-s-B-17892
Name   Situl arheologic de la Bucureşti - Piaţa Unirii
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Landmark   Situl se află în Piaţa Unirii, pe malul drept al Dâmboviţei, la poalele Dealului Patriarhiei, unde se afla, până la finele secolului XIX, palatul construit de Constantin Brâncoveanu.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Last record update   08.09.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. IX - XI)       B-I-m-B-17892.02 
Palat  Epoca medievală (sec. XVII - XVIII)    

Palatul a fost construit de Constantin Brâncoveanu la sfârşitul secolului al XVII-lea pe locul fostelor case ale lui Preda Brâncoveanu, bunicul său. Aici, în faţa porţilor vechilor case, fuseseră ucişi de către Mihnea-Vodă, în februarie 1655, tatăl lui Constantin Brâncoveanu şi fraţii viitorului domnitor. Pe locul unde aceştia fuseseră ucişi, se ridicase o cruce de piatră, a cărei replică se păstrează azi.
Palatul a fost cunoscut în secolele XVIII—XIX sub numele diverşilor săi proprietari: Grigore Brâncoveanu, Manolache Brâncoveanu, Gheorghe Bibescu.
De-a lungul anilor, palatul a suferit multe avarii şi transformări. Ion Ghica menţionează că a fost de multe ori zidit şi rezidit, restaurat şi părăsit; a fost palat, cazarmă, spital şi ruină.
După tragica moarte a lui Constantin Brîncoveanu, palatul a fost distrus de turci. După aceea, a devenit localul Carvasaralei (vămii domneşti). În timpul războiului ruso-austro-turc dintre 1768 şi 1774, fiind ruinat, parte din curtea palatului fusese ocupată de casele diverşilor târgoveţi.
Refăcut, a fost locuit un timp de Caragea vodă, după arderea Curţii Noi, apoi de Tudor Vladimirescu, în 1821. A fost refăcut din nou de G. Bibescu, care îşi avea reşedinţa în acest palat, cunoscut pe atunci sub numele de palatul Bibescu.
După cum rezultă din planul oraşului din anul 1871, palatul Bibescu era situat către dealul Mitropoliei; restul locului, ocupat acum de Piaţa Unirii, era un întins parc. În secolul al XVIII-lea, în acest parc se găsea un foişor şi un eleşteu.

B-I-m-B-17892.01 

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 451, poz. 122-124 [Ordin MCC] (site record source)
3. Cuculea-Sandu, Vasilica, Lista siturilor arheologice din municipiul București, 2000 [PUG]
4. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017, 72-74 [Publicaţie]
 
 
Scroll