Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   101528.02
Name   Situl arheologic de la Bulbucata - La est de sat
County   Giurgiu
Commune   Bulbucata
City/Town/Village   Bulbucata
Place   La est de sat (La Velea)
Landmark   Situl se află pe malul sudic al Neajlovului, imediat la est de satul Bulbucata, la circa 225 metri nord-est de drumul judeţean DJ411, secţiunea dinspre Bulbucata şi Stâlpu.
Hydrographic landmark - name   Neajlov
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă joasă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare
Description   Situl cuprinde o aşezare atribuită culturii Dridu şi o aşezare medievală târzie. Pe întinderea sitului au mai fost descoperite fragmente ceramice preistorice şi getice.
Notes   Zona este una intens cultivată agricol şi este foarte aproape de zona de construcţii, ceea ce înseamnă un risc ca acestea să se extindă spre zona de sit. Limitele de vest şi de est ale sitului nu au putut fi stabilite în cadrul perieghezei din iunie 2021 din cauza culturilor agricole care nu au permis desfăşurarea cercetărilor pe anumite porţiuni. Limitele actuale refletă limita descoperirilor materiale şi limita până unde a putut fi verificat terenul.
Discoverer   Raluca Kogălniceanu
Date of discovery   iunie 2021
Site Surface   94500
State of preservation   bună / 05.12.2021
Human risk   Afectare parţială: 3 / 05.12.2021; Agricultură intensivă: 3 / 05.12.2021
Last record update   22.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
ceramică Epoca medievală timpurie (secolele IX-XI) Dridu      
ceramică Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX)        
ceramică Preistorie        
ceramică La Tène Geto-dacă      
ceramică / căţel de vatră          
podoabe / brăţară          
aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele IX-XI) Dridu      
aşezare  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2021

S-a desfășurat în iunie 2021. În cursul perieghezei s-a recoltat o cantitate medie de ceramică atribuită epocii medievale timpurii și epocii medievale târzii, identificându-se o așezare Dridu și o așezare medievală târzie. Periegheza a fost parțial împiedicată de existența culturilor de grâu și de porumb pe terenurile din zona respectivă. Loturile cultivate cu greu nu au putut fi verificate iar cele în cazul celor de porumb vizibilitatea a fost destul de redusă. Astfel, limitele de vest și de est ale sitului s-au oprit pe limita descopririlor materiale. Pe lângă aceste descoperiri s-au mai recoltat sporadic și fragmente ceramice preistorice și getice, ce nu pot atesta încă așezări ci mai degrabă semnalează prezențe din epocile respective. Pe lângă ceramică s-au mai descoperit și un cățel de vatră și un fragment de brățară de sticlă albastră.

Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi KOGĂLNICEANU Raluca

Bibliography
1. Kogălniceanu, Raluca, Fișa de sit arheologic - nr. 7 - Situl arheologic de la Bulbucata - La est de sat, Bucureșți, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
2. Kogălniceanu, Raluca, Studiul arheologic aferent PUG-ului comunei Bulbucata, Planul Urbanistic General al comunei Bulbucata, județul Giurgiu, Bucureșți, 2021, 8, 38-42, 103-105, 175-178, 28, 29, 30 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll