Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   101528.03
Name   Situl arheologic de la Bulbucata - La Gheţărie
County   Giurgiu
Commune   Bulbucata
City/Town/Village   Bulbucata
Place   La Gheţărie
Landmark   Situl se află la sud de satul Bulbucata, între 350 şi 600 de metri sud de cursul actual al Neajlovului, pe o terasă înaltă, la circa 210 metri de Biserica "Sfântul Ştefan".
Hydrographic landmark - name   Neajlov
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă înaltă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare
Description   Situl cuprinde o aşezare eneolitică şi o aşezare atribuită culturii Glina. Pe întinderea sitului s-au mai descoperit şi materiale ceramice medievale târzii.
Notes   Limitele de vest şi de est ale sitului nu au putut fi clar stabilite întrucât periegheza a fost împiedicată de culturile agricole în această parte. Limitele actuale se opresc pe limitele descoperirilor materiale, acolo unde s-a putut verifica terenul.
Discoverer   Raluca Kogălniceanu
Date of discovery   mai 2021
Site Surface   171700 mp
State of preservation   bună / 05.12.2021
Human risk   Afectare parţială: 3 / 05.12.2021
Last record update   22.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
ceramică Eneolitic timpuriu Boian      
ceramică Epoca bronzului timpuriu Glina      
unelte Eneolitic timpuriu Boian      
ceramică Epoca medievală târzie        
unealtă / cheie Epoca medievală târzie        
aşezare  Eneolitic timpuriu Boian (?)      
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Glina      
descoperiri ceramice  Epoca medievală târzie        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2021

S-a desfășurat în mai și în septembrie 2021. În cursul perieghezei s-a recoltat o cantitate destul de mică de ceramică atribuită culturilor Boian (?) și Glina, identificându-se două așezări datate în aceste perioade. Periegheza a fost parțial împiedicată de existența culturilor agricole din zona respectivă. Pentru loturile de grâu nu s-a putut verifica terenul iar în zonele cultivate cu porumb vizibilitatea a fost redusă. Astfel încât, limitele vestică și sudică ale sitului nu au putut fi stabilite, limita din prezent reprezentând limita până unde s-au putut face descoperiri de materiale. Pe lângă aceste epoci, au mai fost recuperate sporadic și fragmente ceramice medievale târzii, inclusiv o cheie din fier, fără a se putea stabili că este vorba de o așezare databilă în această perioadă ci mai degrabă se semnalează o prezență în zonă pentru această perioadă. Alte tipuri de materiale descoperite merită a fi menționate și numeroasele fragmente din silex.

Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi KOGĂLNICEANU Raluca

Bibliography
1. Kogălniceanu, Raluca, Fișa de sit arheologic - nr. 8 - Situl arheologic de la Bulbucata - Terasa înaltă la sud-est de sat (La Ghețărie), București, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
2. Kogălniceanu, Raluca, Studiul arheologic aferent PUG-ului comunei Bulbucata, Planul Urbanistic General al comunei Bulbucata, județul Giurgiu, București, 2021, 8, 43-46, 106-107, 179-180, 32, 33 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll