Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158671.14
NameSitul arheologic de la Carani - Carani 12
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageCarani
PlaceCarani 12
LandmarkSitul se află poziţionat la nord de localitatea Carani, aflându-se la 0,85 km NE faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,17 km V faţă de DC40 Carani-Călacea şi la 0,21 km sud faţă de talvegul văii Surduc.
Land utilityagricultură
Site ClassLocuire
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionDin punct de vedere geografic situl speculează o terasă aflată în versantul stâng al Văii Surduc. Situl se află la cota altitudinală de 118 m, diferenţa de nivel dintre sit şi talvegul văii fiind de 13 m. Terenul la momentul cercetării era în parte arat şi discuit, existând zone acoperite de culturi de grâu sau lucernă vizibilitatea la sol fiind medie. Din zona sitului există o bună vizibilitate de-a lungul văii, cât şi spre nord.
DiscovererMicle, Dorel
Date of discovery22.04.2019
Site Surface 1,1 ha.
Last record update6.7.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Preistorie Baden Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar, dar bogat din punct de vedere cantitativ. Elemente de decor sugerează apartenenţa acestui sit la Cultura Baden.  
aşezare deschisă  evul mediu dezvoltat   Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar, dar bogat din punct de vedere cantitativ. Remarcăm prezenţa unei toarte caracteristice vaselor încadrabile Evului Mediu Dezvoltat, din aceeaşi perioadă fiind şi fragmentul de buză a unui vas, cu decor vălurit.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului "Sânandrei-PUG"
Name Forename Role
MICLE Dorel 1
Institution Role
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliography
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 53-55 [PUG] (site record source)