Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   28255.03
Name   Biserica ortodoxă cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" de la Cefa
County   Bihor
Commune   Cefa
City/Town/Village   Cefa
Address   nr. 237
Place   Biserica ortodoxă
Landmark   Biserica se află în centrul satului, spre Nord, vis a vis de Şcoala Generală.
Hydrographic landmark - name   Cefa
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   câmpie
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Date of discovery   1986
Site Surface   638 mp
Ownership   privat
Owner   Parohia
Last record update   14.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
biserică  Epoca medievală (sec. XIII-XVIII) neprecizată  

Edificiu bisericesc construit în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, refăcut secolul al XVIII-lea şi restaurat în mai multe rânduri în decursul secolelor XIX, XX şi XXI. Nava a fost construită între 1692 şi 1700. Acest edificiu are absida în formă de potcoavă a navei şi turnul cu vechile sale deschideri. Conform pisaniei, acoperişul de lemn a fost înlocuit cu unul de tablă în 1883, când a fost restaurată biserica, a fost pictată şi au fost înălţaţi pereţii edificiului. Au avut loc lucrări de restaurare în 1962, când a fost dată jos tencuiala din exterior. Ultima restaurare s-a făcut în anul 2008 fără o semnalare către Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, când au fost executate săpături neautorizate în curtea bisericii vizând introducerea unor conducte pentru încălzirea spaţiului de cult. Tot cu această ocazie în strada Ungurească au fost ferestruite câteva morminte, care au fost apoi cercetate prin săpături arheologice de salvare. Pisania bisericii mentionează că în anul 1775, aceasta a fost pictată de către Atanasiu Sirac, din Oradea. Iconostasul a fost zugrăvit în 1812.

 
necropolă  Epoca medievală (sec. XIII-XVIII)    

În jurul bisericii au fost descoperite pe lângă material ceramic şi oseminte omeneşti. La Cefa, ca peste tot în Bihor, tradiţia orală atribuie aprioric aceste morminte turcilor, dar materialul descoperit împreună cu ele face trimitere la realităţi medievale anterioare prezenţei acestora în zonă. Suprapunerea mormintelor s-a datorat faptului că înhumările s-au făcut la intervaluri diferite de timp, în absenţa semnelor de mormânt care dispăruseră, pe fondul tendinţei spre o cât mai mare apropiere de edificiul sacru. În stratul în care se aflau mormintele au fost descoperite fragmente ceramice şi resturi de materiale de construcţie (bucăţi şi sfărâmături de cărămizi, pietre de var nestins). Cuiele şi bucăţile de lemn carbonificat probează că cel puţin unii dintre defuncţi au fost depuşi în sicrie. Ceramica, principala componentă a materialului descoperit, se afla numai în stare fragmentară. În urma analizei fragmentelor, s-a constatat că acestea sunt în cvasitotalitate medievale.

 
  Neolitic    

În urma lucrărilor de canalizare realizate în apropierea bisericii, au fost descoperite materiale neolitice şi hallstatiene.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIȘAN Ioan
2. evaluare de teren 2008

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIŞAN Ioan
EMÖDI Tamás Péter

Bibliography
1. Crişan, Ion Horaţiu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, Bucureşti, 2009, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4139&d=Cefa-Bihor-Biserica-ortodoxa-cu-hramul-%84Sfintii-Arhangheli-Mihail-si-Gavril%94-nr-237-2008 [Publicaţie] (site record source)
2. Crișan, Ioan, Studiu arheologic de fundamentare PUG, Comuna Cefa, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
3. Crișan, Ioan, Săpături arheologice de salvare în cimitirul tîrgului medieval Cefa, Crisia, XL; anul 2010, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2010, 95-105, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=32763-sapaturi-arheologice-de-salvare-in-cimitirul-tirgului-medieval-cefa--crisia--xl-2010 [Publicaţie] (site record source)
4. Crișan, Ioan, Aşezări, monumente şi descoperiri feudale timpurii şi feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid şi Sîntandrei (jud. Bihor), Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1990, 129-157, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25313-asezari-monumente-si-descoperiri-feudale-timpurii-si-feudale-din-hotarele-comunelor-cefa-nojorid-si-sintandrei-jud-bihor--crisia--xx-1990 [Publicaţie] (site record source)
5. Crișan, Ioan, Săpături arheologice de salvare în cimitirul tîrgului medieval Cefa, Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2010, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=32763-sapaturi-arheologice-de-salvare-in-cimitirul-tirgului-medieval-cefa--crisia--xl-2010 [Publicaţie] (site record source)
6. Dumitrașcu, Sever, Repertoriul monumentelor din judeţul Bihor, 1974, 191 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll