Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   28255.14
Name   Descoperirea izolată de la Cefa - Hotari
County   Bihor
Commune   Cefa
City/Town/Village   Cefa
Place   Hotari (Orezărie)
Landmark   Situl se află pe malul stâng al Canalului Radvani.
Hydrographic landmark - name   Canalul Rădvani
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Site Class   descoperire izolată
Site Type   artefact
Notes   Localizarea a fost realizată prin compararea hărţii din PUG, cu harta topografica, precum şi cu rezultatele cercetarii arheologice din zona numită Hotari.
Last record update   14.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Descoperire izolată  Epoca medievală (sec. XI-XII)    

Cu ocazia săpării unui canal de scurgere, au fost realizate săpaturi arheologice, în urma cărora au fost descoperite în partea de nord a zonei Hotari/Orezărie un miez de obsidian de culoare verzuie-negricioasă, iar în partea de sud a aceluiaşi loc, au fost descoperite cioburi şi o lamă de obsidian de culoare cenuşie.În mai multe puncte din acest loc de pe malul stâng al Canalului Rădvani au fost descoperite, în timpul săpării unor canale laterale, resturi de vase. Ca formă se remarcă vasele-borcan şi căldările de lut de dimensiuni mijlocii, executate la roata de picior, din pastă omogenă de culoare neagră, cenuşie, maronie şi cărămizie cu nisip bine cernut. Erau ornamentate cu incizii pe umăr şi cu benzi de linii drepte. În cazul unor exemplare, alternau cu benzi de linii vălurite. Uneori liniile în val sunt trasate neglijent şi reprezentau probabil singurul decor. Linia simplă în val apare şi sub buza unor căldări de lut. Pe baza caracteristicilor tipologice şi stilistice atribuim aceste materiale sec. XI-XII.

 

Bibliography
1. Crișan, Ioan, Aşezări, monumente şi descoperiri feudale timpurii şi feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid şi Sîntandrei (jud. Bihor), Crisia, XX; anul 1990, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1990, 129-157, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25313-asezari-monumente-si-descoperiri-feudale-timpurii-si-feudale-din-hotarele-comunelor-cefa-nojorid-si-sintandrei-jud-bihor--crisia--xx-1990 [Publicaţie] (site record source)
2. Crișan, Ioan, Descoperiri arheologice în hotarul localităţii Cefa (jud. Bihor), Crisia, XVII; anul 1987, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1987, 19-35, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=22861-descoperiri-arheologice-in-hotarul-localitatii-cefa-jud-bihor--crisia--xvii-1987 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll