Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   28255.04
Name   Situl arheologic de la Cefa - Intravilan - Strada Mare
County   Bihor
Commune   Cefa
City/Town/Village   Cefa
Place   Intravilan - Strada Mare
Landmark   Descoperirea a fost realizată în intravilanul localităţii, pe Strada Mare.
Hydrographic landmark - name   Cefa
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   câmpie
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Notes   Cercetările arheologice au fost impuse de lucrările pentru alimentarea cu apă a localităţii deoarece vatra actuală suprapune aşezări mai vechi. Materialul ceramic adunat cu prilejul săpării şanţurilor pentru conducte documentează nivele de locuire neolitic, hallstattian (Gava), precum şi o puternică locuire feudală începând cu sec. XII-XIII. În fişierul PUG din 2015, sunt menţionate doua puncte în intravilan, însă este vorba despre acelaşi sit. Localizarea a fost realizată prin compararea hărţii din PUG, cu harta topografica, precum şi cu rezultatele cercetarii arheologice din zona centrală din intravilan.
Last record update   15.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca medievală (sec. XII-XVI) neprecizată  

Cu ocazia unor lucrări edilitare şi de utilitate publică, au fost scoase la suprafaţă fragmente ceramice medievale din secolele XII-XVI. Ele marhează vatra satului medieval Cefa, atestat documentar începând cu anul 1302, devenit ulterior localitate cu drept şi statut de târg.

Fragmentele ceramice databile Ia sfârşitul sec. XII şi în prima jumătate a sec. XIII provin de la vase modelate la roata din pastă nisipoasă de culoare neagră şi cenuşie cu aspect zgrunţuros, având buza răsfrântă în afară, rotunjită sau îngroşată. Pentru perioada următoare (sec. XIII-XIV) sunt caracteristice buzele răsfrânte sub formă de streaşină, decorul fiind alcătuit din impresiuni practicate pe gât sau pe umăr sub care au fost trasate linii orizontale.

 
aşezare  Neolitic neprecizată  

Materialul ceramic adunat cu prilejul săpării şanţurilor pentru conducte documentează un nivel de locuire neolitic.

 
aşezare  Hallstatt Gava  

Pe parcursul unor lucrări de canalizare a fost sacos la lumină un lot de fragmente ceramice de factura Ha A-B, cultura Gava.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Țării Crișurilor, Oradea CRIȘAN Ioan

Bibliography
1. Crișan, Ioan, Studiu arheologic de fundamentare PUG, Comuna Cefa, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
2. Crișan, Ioan, Aşezări, monumente şi descoperiri feudale timpurii şi feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid şi Sîntandrei (jud. Bihor), Crisia, XX; anul 1990, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1990, 129-157, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25313-asezari-monumente-si-descoperiri-feudale-timpurii-si-feudale-din-hotarele-comunelor-cefa-nojorid-si-sintandrei-jud-bihor--crisia--xx-1990 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll