Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   10480.01
Name   Fortificaţia medievală de la Chelmac-Cetate
County   Arad
Commune   Conop
City/Town/Village   Chelmac
Place   Cetate
Landmark   Situl se află la 600 m NE de sat şi la 600 m de malul drept al Mureşului.
Hydrographic landmark - name   Mureş
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   fortificaţii
Site Type   cetate
Description   Ruinele de la Chelmac se întind pe o suprafaţă de cca. 0,5 ha. Ele sunt acoperite de vegetaţie abundentă formată din pâlcuri de copaci groşi, arbuşti, spini şi rugi.
Site Surface   0,5 hectare
Last record update   20.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie  Epoca medievală (sec. XV-XVII) neprecizată  

Se distinge pe teren un zid lung, orientat E-V, care măsoară 40 m şi are o grosime de 3,2 m. Structural el este format dintr-un emplecton din piatră de carieră şi puţină cărămidă, iar feţele zidului erau realizate din piatră ecarisată. Înălţimea păstrată este variabilă, măsurând de la nivelul actual de călcare între 0,5 m şi 3 m înălţime. Se mai păstrează fragmente de zidărie masivă cu aceeaşi grosime de 3,2 m la V de acest zid lung. Ele au orientarea N-S şi se leagă de zidul lung. Atât la zidul vestic cât şi la cel orientat E-V au fost surprinse locuri de tragere pentru armament, pe direcţia E şi N, care blocau în acest fel accesul pe culoarul Mureşului.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 2004

Muzeului Banatului Montan - Reşiţa ŢEICU Dumitru
MĂRGINEAN Florin

Bibliography
1. Ţeicu, Dumitru, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3099 [Publicaţie] (site record source)
2. Țeicu, Dumitru; Mărginean, Florin, Despre localizarea abației Eperjes la Chelmac, Românii în Europa medievală (între Orientul bizantin si Occidentul latin). Studii în onoarea Profesorului Victor Spinei., Muzeul Brăilei; Istros, Brăila, 2008, 243-270, https://www.academia.edu/5821446/Dumitru_%C8%9Aeicu_Florin_M%C4%83 [Publicaţie]
 
 
Scroll