Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   5773.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-A-00203
Name   Situl Bisericii Sf. Arhangheli, din Cicău (Csákó (magh.))
County   Alba
Commune   Mirăslău
City/Town/Village   Cicău
Landmark   Biserica este situată în mijlocul satului pe terasa unui deal aflat în dreapta pârâului care străbate localitatea.
Hydrographic landmark - name   Mirăslău
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult/religioasă
Site Type   biserică
Description   Biserica ridicată în secolul al XV-lea se compune din pronaos, deasupra căruia a fost ridicat turnul clopotniţă, naos, având o boltă semicilindrică şi absidă poligonală decroşată, acoperită cu o boltă elipsoidală. La început biserica a fost alcătuită doar din absida altarului şi o navă scurtă. Începând cu sec. al XVIII-lea, biserica a suferit diverse transformări. O caracteristică esenţială o constituie cele cinci ferestre din partea veche a bisericii cu ancadramente din piatră traforată cu forme lobată de factură gotică. Pictura murală datează din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea şi a fost realizată de "mai marele între zugravi Ioan Boer din Teiuş"
Notes   În perioada 1995-1998 s-au realizat lucrări de restaurare efectuate de Gheorghe Petrov. Restaurarea din 1998 nu a inclus şi pictura bisericii. Primul strat de pictura, cel de lângă altar, datează din secolul XV, cel de-al doilea din secolul XVIII.
State of preservation   medie / 19.01.2011
Ownership   privat
Owner   BOR
Last record update   10.12.2014
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XV) neprecizată  

Biserica de secol XV din Cicau a fost construită, în prima fază din navă şi altar, despărţite printr-o tâmplă de zidărie cu numai două intrări: o uşă împărătească şi una diaconicească.


 
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1700)    

Biserica actuală a fost definitivată ca formă după 1700, când vechea navă a fost alungită spre vest, cu actualul pronaos, zidul vestic fiind dărâmat, iar vechiul ancadrament de piatră al intrării iniţiale a fost mutat pe latura sudică a noului pronaos. Biserica actuală se compune din pronaos tăvănit deasupra căruia se ridică turnul clopotniţă; naos având o boltă semicilindrică şi absidă poligonală decroşată acoperită cu o boltă elipsoidală. Biserica are 6 ferestre, din care 5 de factură gotică, cu ancadramente din piatră traforată.


 
Cimitir  Epoca medievală dezvoltată-epoca modernă (1480-sec. XIX)    

Cercetările arheologice din interiorul si exteriorul bisericii efectuate inaintea restaurării (1990-1995) au dus la descoperirea a 99 de morminte, cu inventar funerar divers - monede medievale si moderne, podoabe, accesorii vestimentare. Cea mai veche monedă descoperită în unul din morminte este un denar din argint, emis in intervalul 1479-1485, în vremea domniei lui Matia I Corvinul.


 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 1994 * PETROV Gheorghe
MNIT * *

Bibliography
1. Petrov, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=27 [Publicaţie] (site record source)
2. Petrov, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1995, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1996, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=162 [Publicaţie] (site record source)
3. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 32, poz. 360 [Ordin MCC] (site record source)
4. Porumb, Marius, O veche ctitorie românească – Biserica din Cicău ( Jud. Alba), Acta Musei Napocensis, XIII, Cluj, 1976, 285-288 [Publicaţie]