Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code43769.01
NameSitul arheologic de la Constantineşti - La Ponton
CountyBrăila
CommuneRîmnicelu
City/Town/VillageConstantineşti
PlaceLa Ponton (Casa Pădurarului)
LandmarkSitul alrheologic se află la aproximativ 200 de metri în dreapta drumului judeţean DJ 221, Constantineşti - Şuţeşti, chiar pe marginea înaltă a drumului forestier pietruit, foarte aproape de liziera pădurii.
Geomorphologycâmpie
Site Classlocuire civilă şi descoperire funerară
Site Typeaşezare şi mormânt
DescriptionLa marginea satului Constantineşti, ruperea unui mal datorită ploilor abundente din vara anului 2009, a dezvăluit câteva fragmente osteologice umane, recoltate de către pădurar şi reînhumate împreună cu preotul în cimitirul satului.
State of preservationmedie / 21.01.2021
Natural hazardsInundaţii: 5 / 21.01.2021
Human riskAfectare parţială: 3 / 21.01.2021
Last record update21.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca migraţiilor necunoscută Au fost descoperite unelte, foarte probabil aparţinând unei perioade mult mai timpurii. În primul rând este vorba despre o cute, parţial ruptă, ce prezintă pe una dintre feţe urme de întrebuinţare. În zona mai lată şi mai subţire fusese practicat un orificiu pentru suspendarea piesei. Au mai atras atenţia două bucăţi de silex, dar pentru care, datorită fragmentării, este mai dificil de pronunţat vreo ipoteză asupra utilităţii.  
mormânt de înhumaţie  Epoca medievală dezvoltată (secolele al XVII-XVIII-lea)   Groapa are formă alungită, aproximativ dreptunghiulară, cu colţurile rotunjite. Scheletul s-a profilat de la adâncimea de 0,40 cm şi aparţine unei persoane mature, probabil o femeie. Orientarea este capul la V picioarele la E, poziţia întins pe spate, cu mâinile pe piept. Nu au fost surprinse urmele unei amenajări funerare, existând doar posibilitatea ca pământul să fi fost bătătorit de jur împrejur. De asemenea nu a fost identificat nici un obiect aparţinând inventarului funerar, iar în atare condiţii, orice supoziţie cu privire la datarea mormântului este hazardată. În perimetrul cercetat nu au apărut indicii cu privire la prezenţa altor morminte.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. sondaj 2009
Name Forename Role
PANDREA Stănică 1
COSTIN Croitoru 1
VERNESCU Mirela 1
Institution Role
Muzeul Brăilei 1

Bibliography
1. Pandrea, Stănică et alii, Cronica Cercetărilor Aheologice din România. Campania 2009, Muzeul Naţional de Istorie a României, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4430&d=Constantinesti-Ramnicelu-Braila-La-Canton/Casa-Padurarului-2009 [Publicaţie] (site record source)