Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   69919.12
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   DJ-II-m-B-07947
Name   Biserica cu hramul "Sfântul Nicolae şi Sfânta Paraschiva" de la Craiova
County   Dolj
Commune   Municipiul Craiova
City/Town/Village   Craiova
Address   Str. Brânduşa 12
Landmark   Biserica se află în zona centrală a municipiului Craiova, în imediata apropiere a Bisericii Madona Dudu şi a Şcolii Centrale de Fete (azi Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei).
Geomorphology   câmpie
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Ownership   privat
Owner   Parohia Brânduşa
Last record update   20.09.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (secolul al XVIII-lea)   1793 

Biserica Brânduşa se află şi astăzi în forma pe care a avut-o la întemeiere, în anul 1793. Ea este construită din zid de cărămidă subţire în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis susţinut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil.

Deşi anul zidirii nu se cunoaşte cu exactitate, se consideră că Biserica Brânduşa a fost zidită din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Ctitorii lăcaşului au fost şetrarul Ştefan Pârşcoveanu, stolnicul Ioan Brăiloiu, Dumitrache Vicşoreanu, logofătul Radu Pleşoianu şi căpitanul Radu Măinescu (din familia de moşieri Măinescu). Un an mai târziu, în 1794, sfântul lăcaş era finalizat integral, credincioşii din zonă putând participa la slujbe euharistice şi alte servicii liturgice. Într-un minei tipărit la Râmnic apare o însemnare despre biserică făcută de unul dintre preoţii care slujeau la Biserica Brânduşa în 1794: “Acest Mineiu al lunii lui Ghen(ar) este al sfintei Biserici ce se prăznuieşte hramul Sfântului Erarh Nicolae şi Prea Cuvioasa Parascheva din Craiova, ce se cheamă Brânduşa şi am scris eu să se ştie, iunie 4, 1794, Poapa Iovan ot tam”.

 

Bibliography
1. Lista monumentelor istorice 2015 - județul Dolj, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr, 113 bis/15.II.2016, București, 2016, 1323, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-DJ.pdf [Baza LMI] (site record source)
 
 
Scroll