Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   102357.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   GR-I-s-B-14775
Name   Situl arheologic de la Crevedia Mare - Cetatea Fetei
County   Giurgiu
Commune   Crevedia Mare
City/Town/Village   Crevedia Mare
Place   Cetatea Fetei
Landmark   Situl se află la cca 1,25 kilometri sud de sat, pe botul de terasă de deasupra Neajlovului, aflat la 1 km vest de intersecţia DN61 Giurgiu - Găeşti cu şoseaua Bolintin Vale - Bucureşti, pe şoseaua spre Roata de Joj, la 150 de metri vest de podul peste Neajlov.
Hydrographic landmark - name   Neajlov
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   terasă
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă; aşezare militară
Description   Aşezarea fortificată geto-dacică suprapune un nivel de locuire din epoca bronzului mijlociu şi este suprapusă de o aşezare Sântana de Mureş.
Notes   Atât în LMI cât şi în RAN a fost greşit localizat pe teritoriul localităţii Crevedia Mică. În RAN avea codul 102366.01 şi avea denumirea de Aşezarea Latene de la Crevedia Mică - Podeţ.
Site Surface   4,505 ha
Ownership   proprietate privată
Last record update   20.03.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului mijlociu        
Cetate  La Tène (secolele II a Chr - I p. Chr.) getică  

Locuirea geto - dacică de pe Cetatea Fetei este posibil să fi încetat ca urmare a expediţiei romane din anii 6 / 12, condusă de Sextus Aelius Catus sau a celei din anii 57/67, condusă de Tiberius Plautius Silvanus Aelianus, în urma cărora contingente importante de geto — daci au fost strămutate la sud de Dunăre, iar cetăţile din Câmpia Română — Zimnicea, Piscul Crăsani, Popeşti şi altele, posibil şi Cetatea Fetei, îşi încetează existenţa.

GR-I-s-B-14775 

Bibliography
1. Constantinescu, Eugen-Marius, Fișă de sit arheologic, Planul Urbanistic General al Comunei Crevedia Mare, Giurgiu, Giurgiu, 2015 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice 2015 - județul Giurgiu, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016 Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2016, http://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/LMI-GR.pdf [Baze de date] (site record source)
 
 
Scroll