Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code155788.06
NameSitul arheologic de la Dudeştii Noi - Strada Dealului (Beşenova Nouă / Neubeschenowa)
CountyTimiş
CommuneDudeştii Noi
City/Town/VillageDudeştii Noi
PlaceStrada Dealului
LandmarkSitul se află la cca. 392 m S de primăria comunei Dudeştii Noi, la cca. 1,44 km N-NE de DN6 între Becicherecu Mic şi Timişoara şi la cca. 5,53 km SV de Biserica Sf. Dumitru din Sânandrei, la cca. 2,1 km V de râul Bega Veche.
GeomorphologyDeal
Land utilitylocuire, păşune
Site ClassLocuire civilă şi Descoperire funerară
Site TypeAşezare deschisă şi cimitir de inhumaţie
DescriptionSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de păşune, fiind cuprins într-o zonă în plină expansiune imobiliară. Este expus riscului cauzat de dezvoltarea imobiliară.
Situl este situat pe un deal şi constă într-o aşezare deschisă şi un cimitir creştin. În urma unei sesizări a Primăriei Dudeştii Noi privind descoperirea unor oase umane în urma lucrărilor intruzive efectuate pentru realizarea de rigole a fost efectuat un control în teren, fiind identificat situl pe baza complexelor sesizate în profilele şanţurilor săpate, a oaselor umane şi a materialului ceramic atât din săpături cât şi de la suprafaţă. De la intersecţia Str. Paris, respectiv Amsterdam cu Str. Dealului, pe o lungime de cca. 87 m, spre Str. Căminului, pe ambele părţi ale Str. Dealului, şi parţial pe Str. Amsterdam (doar latura de nord pe cca. 20 m), lucrările intruzive au afectat numeroase morminte de inhumaţie, în profilele rigolelor putând fi observate cu uşurinţă cca. 40-50 de morminte. Nu au putut fi identificate la faţa locului fragmente ceramice sau alte piese de inventar funerar care să indice datarea cimitirului. Cu toate acestea, orientarea mormintelor indică apartenenţa lor la un cimitir creştin. Analiza hărţilor istorice (cele trei ridicări topografice habsburgice, harta topografică militară 1975) nu indică existenţa unui cimitir în acest punct, ci a unor întinse plantaţii de viţă de vie. Este posibil ca acest cimitir să fie anterior anului 1769 (ridicarea topografică iozefină), dar întrucât pe această hartă topografică nu este figurat cimitirul localităţii, nu este exclus ca cimitirul descoperit pe Str. Dealului să fie primul cimitir al localităţii Beschenowa. Totodată, pe Str. Amsterdam şi parţial, pe Str. Paris, Londra, Kiev, Berlin, Dealului au fost identificate cca. 30 de complexe arheologice - locuinţe, gropi menajere, cuptor afectate de lucrările mecanizate pentru efectuarea rigolelor. Fragmentele ceramice identificate la faţa locului, precum şi descoperirea unui obiect metalic din bronz pe str. Paris (posibil fragment seceră) indică existenţa pe acest amplasament a unui sit arheologic din epoca bronzului neidentificat până în prezent.
NotesSitul a fost identificat în urma unui control efectuat de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic şi a complexelor observate în profilurilor rigolelor executate.
Date of discovery21.05.2020
Site Surface cca. 4,76 ha
State of preservationmedie / 27.10.2020
Human riskAfectare parţială: 3 / 27.10.2020
OwnershipPublică şi privată
Last record update12.2.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca Bronzului   Pe Str. Amsterdam şi parţial, pe Str. Paris, Londra, Kiev, Berlin, Dealului au fost identificate cca. 30 de complexe arheologice - locuinţe, gropi menajere, cuptor afectate de lucrările mecanizate pentru efectuarea rigolelor. Fragmentele ceramice identificate la faţa locului, precum şi descoperirea unui obiect metalic din bronz pe str. Paris (posibil fragment seceră) indică existenţa pe acest amplasament a unui sit arheologic din epoca bronzului neidentificat până în prezent.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, un obiect din bronz. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului.
 
Nnecropolă      Lucrările intruzive au afectat numeroase morminte de inhumaţie, în profilele rigolelor putând fi observate cu uşurinţă cca. 40-50 de morminte. Nu au putut fi identificate la faţa locului fragmente ceramice sau alte piese de inventar funerar care să indice datarea cimitirului. Cu toate acestea, orientarea mormintelor indică apartenenţa lor la un cimitir creştin.

Este posibil ca acest cimitir să fie anterior anului 1769 (ridicarea topografică iozefină), dar întrucât pe această hartă topografică nu este figurat cimitirul localităţii, nu este exclus ca cimitirul descoperit pe Str. Dealului să fie primul cimitir al localităţii Beschenowa.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. Control 2020
Name Forename Role
DIACONESCU Dragoș 2
BUNOIU Victor 1
Institution Role
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1
Muzeul Național al Banatului 2

Bibliography
1. Sofia, Bertea, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)