Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   156721.22
Name   Situl arheologic de la Dudeştii Vechi - Cociohatul Mic
County   Timiş
Commune   Dudeştii Vechi
City/Town/Village   Dudeştii Vechi
Place   Cociohatul Mic
Landmark   Situl este situat la aproximativ 650 S de pichetul de grăniceri abandonat, la 600 m E de graniţa dintre România şi Serbia, la 9,5 km V-NV de Biserica romano-catolică din Dudeştii Vechi, la 6,6 km NE de Biserica ortodoxă din Vălcani şi la 4,2 km de pârâul Aranca.
Hydrographic landmark - name   Aranca
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   Aşezare
Description   Situl se află într-o zonă de interfluviu corespunzătoare spaţiului dintre Lunca Arancăi şi Lunca Mureşului, încadrată geografic în Cîmpul Sânnicolaului. Situl este format dintr-un platou întins, cu o suprafaţă de câteva hectare, cu o înălţime de 1,5 m peste părţile înconjurătoare şi se află de ambele părţi ale Drumului Comunal DC 1 dintre Vălcani şi Beba Veche.
Situl a fost grav afectat de lucrări mecanizate de nivelare şi scarificare a terenului agricol, mai ales în parcelele cu nr. cadastral A 744/4/Dudeştii Vechi şi A744/6/Dudeştii Vechi. Limita estică şi nordică a sitului a fost compromisă de amenajarea unor canale de irigaţii.
Obiectivul arheologic a fost descoperit în urma unor cercetări de suprafaţă efectuate de-a lungul mai multor decenii de către profesorul de istorie din Dudeştii Vechi Constantin Kalciov şi Mircov Francisc. Este semnalat pentru prima dată în articolul publicat de Constantin Kalciov în Monografia localităţii Dudeştii Vechi, jud. Timiş (Timişoara, 2006).
Notes   Situaţia gravă a sitului a fost semnalată Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Timiş, care a impus efectuarea unui control de verificare pe teren împreună cu reprezentanţi ai Muzeului Banatului Timişoara şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, în 26 şi 31 august 2015. În urma verificărilor efectuate în partea de vest a localităţii Dudeştii Vechi, în proximitatea graniţei cu Serbia, au fost identificate şi fotografiate mai multe complexe arheologice afectate de lucrările de scarificare şi nivelare efectuate, fiind recuperate mai multe materiale arheologice răspândite la suprafaţa solului (ceramică, oase animale). S-a impus benficiarului lucrărilor sistarea de urgenţă a oricăror lucrări în zona respectivă şi demararea cercetărilor preventive în vederea salvării patrimoniului archeologic.
Site Surface   cca. 5 ha.
State of preservation   grav afectat / 04.03.2016
Human risk   Afectare parţială: 5 / 04.03.2016; Agricultură intensivă: 5 / 04.03.2016
Ownership   privat
Owner   S.C. Emiliana West Rom S.R.L.
Last record update   12.07.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Neolitic Starčevo - Criş  

 
 
Aşezare  Epoca bronzului    

 
 
Aşezare  Epoca fierului Hallstatt  

 
 
Aşezare  Epoca medievală (sec. XI-XIII)    

 
 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015 * BUNOIU Victor
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș * *

Bibliography
1. Bunoiu, Victor, 2015 [Fişă de sit]
2. Ciocani, Petru, Discontinuity in the archaeological research: the prehistoric sites from the surroundings of the Dudeştii Vechi village, ReDIVA, III, 2015 [Publicaţie]
3. Constantin, Kalciov, Din trecutul acestor meleaguri, Monografia Localităţii Dudeştii Vechi, jud. Timiş, Timișoara, 2006, 39-40 [Publicaţie]
 
 
Scroll