Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code174753.04
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010VN-II-a-A-06485
NameBiserica cu hramul Sf. Împăraţi din Focşani
CountyVrancea
CommuneMunicipiul Focşani
City/Town/VillageFocşani
AddressBd. Unirii 22-24
PlaceBiserica Sf. Împăraţi
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionCampania de cercetare arheologică a început in 1997 şi a continuat in anul 2003 şi a constat în supravegherea arheologică în timpul lucrărilor de excavare manuală şi mecanică a molozurilor.
NotesSistematizarea curţii, parte integrantă a proiectului de restaurare a constat în îndepărtarea straturilor de depuneri din ultimii două sute de ani până la nivelul de călcare al începutului de secol XIX când s-a construit monumentul.
Last record update8.1.2014
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
biserică  Epoca modernă (sec. XVIII)   Sondajul efectuat în perimetrul curţii, a constat în săparea manuală a trei secţiuni perpendiculare pe axul longitudinal al bisericii în partea de S şi de N a acesteia şi a uneia în zona estică în axul bisericii. În urma săpăturilor s-au scos la iveala urmele unor fundaţii din bolovani de râu şi cărămidă legată cu mortar, urmele unui zid de incintă (probabil contemporan cu biserica) şi alte amenajări din cărămidă întreagă sau fragmentară. VN-II-m-A-06485.01 
Zid de incintă  Epoca modernă (sec. XVIII)   Sondajul a relevat existenţa unui zid împrejmuitor pe laturile estică şi nordică ale incintei. Conform unor informaţii orale zidul ruinat era vizibil în anii anteriori construirii blocurilor din zonă. Zidul este acoperit parţial de accesul pietonal din zona nordică a bisericii şi a fost distrus parţial pe latura estică prin construirea căminului şi canalului termic. Zidul este format dintr-o fundaţie turnată din bolovani de râu mari cu spărtură de cărămidă înecate în mortar de nisip cu var friabil. VN-II-m-A-06485.02 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. sondaj
Name Forename Role
NICODEI Aurel responsabil
Institution Role
M Vrancea organizator

Bibliography
1. Nicodei, Aurel, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, p. , nr., http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3123 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2415-2416, poz. 235-237 [Ordin MCC] (site record source)