Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4936.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-B-00237
Name   Biserica Cuvioasa Paraschiva de la Ighiu
County   Alba
Commune   Ighiu
City/Town/Village   Ighiu
Landmark   Situl este amplasat pe şesul Văii Ighiel (Ighiu), în intravilan.
Hydrographic landmark - name   Ighiel
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Biserica a fost ridicată de către comunitatea românească greco-catolică din Ighiu, în anul 1724, cu sprijinul administraţiei imperiale şi a unor ctitori locali.
State of preservation   bună / 23.04.2019
Human risk   Afectare parţială: 3 / 23.04.2019
Ownership   privată
Owner   Parohia ortodoxă Ighiu
Last record update   10.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (sec. XVIII-XXI)   1724 

Biserica, cu dimensiunile de 24,56 m lungime, 8,37 m lăţime şi 19,9 m inălţime (pană la cornişa celui de al doilea acoperiş piramidal), este unul dintre cele mai reprezentative monumente de acest fel din judeţul Alba, fiind inzestrat cu o frumoasă decoraţie sculptată in piatră, formată din motive vegetal-florale.
Planimetria edificiului se compune pronaos, naos, absidă semicirculară, decroşată la est şi turn clopotniţă spre vest. Turnul clopotniţă cu secţiune pătrată şi laturile marcate pe margini cu platbande continue, ce susţin o cornişă cu retrageri lineare in partea superioară, este incălecat de două acoperişuri piramidale suprapuse şi despărţite prin clopotniţă.
Accesul în biserică se face pe latura nordică a pronaosului, printr-un portal semicircular sculptat în piatră, ornamentat cu vrejuri, frunze şi flori dispuse intr-un traseu sinuos, ce urmăresc câmpul scobit al montanţilor, incheiat intr-un arc semicircular. Un alt portal mult mai bogat ornamentat situat astăzi pe latura de nord a turnului clopotniţă marca în trecut accesul în altar. Naosul de formă dreptunghiulară este acoperit cu o acoperit cu boltă semicilindrică cu penetraţii pentru ferestre se tremină spre est, având absida acoperită cu o semicalotă sprijinită pe padantivi. Separate de contraforţii de pe laturile navei, ferestrele cu ancadramente de piatră sunt marcate la cheie de un bolţar trapezoidal.
Spre vest a fost adăugat in 1761 un monumental turnul-clopotniţă, fără a afecta acele elemente ce asigură ctitoriei un loc bine stabilit in istoria arhitecturii romaneşti din Transilvania. Pe zidul exterior al absidei şi al navei centrale mai pot fi remarcate urmele unei picturi murale, datand din a doua jumătate a sec. XVIII.

Raritatea constă în combinarea construcţiei de zid cu elementele tradiţionale, specifice lăcaşurilor de lemn, precum: turnul cu foişor şi coif ascuţit.

 
turn clopotniţă  Epoca modernă (sf. sec. XVIII)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare supraveghere 2015

SC Capitel Proiect SRL MIRCEA Gligor

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 35, poz. 409 [Ordin MCC] (site record source)
2. Fleșer, Gheorghe, Biserici de zid din jud. Alba, Alba Iulia, 2001, 96-98 [Publicaţie]
3. Mircea, Gligor, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll