Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4936.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-I-s-B-00048
Name   Castrul de epocă romană de la Ighiu - Dealul Măgulici
County   Alba
Commune   Ighiu
City/Town/Village   Ighiu
Place   Dealul Măgulici
Landmark   Situl arheologic se află la cca 2,2 km sud-vest de localitatea Ighiu, pe vârful dealului numit de către localnici “Măgulici”.
Hydrographic landmark - name   Ighiu
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   păşune
Site Class   locuire
Site Type   aşezare militară
Description   Castrul roman este prevăzut cu două linii fortificate.
Prima linie este formată dintr-un şanţ de apărare ce se întinde pe trei din laturile sale, cu val de pământ şi palisadă spre interior, ce acoperă toate cele 4 laturi.
A doua linie de apărare este vizibilă pe latura nordică şi nord-estică sub forma unui şanţ de apărare, situat la o distanţă cuprinsă între 16 şi 56 m, prevăzut la rândul său spre interior cu un val de pământ. Este posibil ca acesta să fi continuat şi pe latura vestică şi sud-vestică, până la limita abruptului stâncos, dar în acest sector vizibilitatea sa este puternic estompată de procesele de eroziune eoliană şi a precipitaţiilor.
Castrul de pământ de pe Măgulici are o poziţie dominantă, cu larg câmp de vedere în toate părţile. El este orientat spre vest, unde se găseşte singura lui poartă. Al doilea val de pămînt, situat tot spre vest, având şi el un mic şanţ în faţă, cu o deschidere de 1,5 m şi o adâncime de 0,30-0,50 m, avea rolul de a dubla apărarea în această parte, de unde venea posibila ameninţare.
Castrul a fost construit probabil în cursul războaielor de cucerire a Daciei, când trupele romane au înaintat pe drumul de acces spre ţinutul aurifer. Judecând după urmele de cultură, foarte puţine, constatate în cursul săpăturilor, durata funcţionării lui a fost scurtă.
Discoverer   Mihai Macrea, Dumitru Protase
Date of discovery   1959
Site Surface   1,29 ha
State of preservation   medie / 19.04.2019
Human risk   Afectare parţială: 3 / 19.04.2019
Ownership   privată
Owner   privat
Last record update   10.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castru de pământ  Epoca romană (secolul al II-lea p. Chr.)    

Fortificaţia dreptunghiulară măsoară 50 x 41 m şi este formată din metereze de pământ (1,5 m înălţime), înconjurată de un şanţ pe laturile sale de nord si vest. Singura poartă de acces era pe partea de vest. Soldaţii au trăit probabil în adăposturi temporare din lemn sau pânză, căci, în ciuda indicaţiilor clare de locuire (olărit, mici descoperiri), nu au fost găsite urme certe ale structurilor interne. La 64 m spre vest, există o altă fortificaţie de pământ (0,5 m înălţime), dar legătura acesteia cu burgusul rămâne neclară.
Fortificaţia ar fi putut fi un avanpost mic, sau implicată în supravegherea drumurilor, în special către şi dinspre cartierul minier, având vizibilitate perfectă în toate direcţiile. Este folosită cel puţin în prima parte a secolului al II-lea p. Chr.
În urma săpăturilor au ieşit la iveală mai multe materiale ceramice, între care se remarcă un fund de vas şi câteva buze de vase. Totodată, se remarcă prezenţa unui vârf de lance roman de tip hasta, din fier, cu o lungime de cca 21,5 cm, foarte bine păstrat. S-au mai descoperit urme de lemn putrezit şi cărbune, provenite fie de la scările de lemn pe care se urca la drumul de rond, fie de la nişte bârne care ar fi întărit faţa internă a valului.

AB-I-s-B-00048.01 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 2020

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca CUPCEA George
GUI Monica
MARCU Felix
PETIȘ Ioniță
Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca CIOCAN Evelyn
TIVDAR Marisa
2. cercetare supraveghere 2016

S.C. Capitel Proiect SRL MIRCEA Gligor
3. cercetare sistematică 1959

Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca MACREA Mihai
Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca PROTASE Dumitru

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 10, poz. 101 [Ordin MCC] (site record source)
3. Macrea, Mihai; Protase, Dumitru, Şantierul arheologic Alba Iulia şi împrejurimi (Le chantier archéologiques d'Alba Iulia et les environs), Materiale și Cercetări Arheologice, V, București, 1959, 435-453, http://www.cimec.ro/arheologie/dl.asp?filename=materiale-si-cercetari-arheologice-V-1959.pdf [Publicaţie]
4. Gligor, Mircea, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
5. 21. Ighiu, com. Ighiu, jud. Alba. Punct: Castrul roman auxiliar (Dealul Măgulici), Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2020, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și Centrul de Cercetare a Patrimoniului și Istoriei Socio-Culturale, București, 2021, 107-113, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6533&d=Ighiu-Alba-Castrul-roman-auxiliar-2020 [Publicaţie] (site record source)
6. Lista Monumentelor Istorice, 2015, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-AB.pdf [Ordin MCC]
 
Site Photos

Scroll