Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code60491.35
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CT-II-a-A-02901
NameGeamia Esmahan Sultan şi cimitirul medieval de la Mangalia
CountyConstanţa
CommuneMunicipiul Mangalia
City/Town/VillageMangalia
Addressstr. Oituz, nr. 1
LandmarkStructura de cult se află în centrul oraşului.
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typegeamie
DescriptionGeamia reprezintă cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, fiind înconjurată de cimitirul mahomedan cu morminte vechi de peste 300 de ani.
Ownershipprivat
OwnerComunitatea musulmană
Last record update30.4.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Geamie  Epoca medievală (1575 - 1590)   Moscheea a fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soţia lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său. A fost terminată în 1590. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. Monument de arhitectură în stil maur,având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea,intrarea în geamie fiind precedată de o verandă acoperită,construcţia este făcută din piatră de grosimea de 85 cm, cioplită pe loc de către meşterii pietrari turci. Minaretul se află pe latura nordică a geamiei, pe terasa minaretului se poate ajunge prin intermediul unei scări interioare in formă de spirală. Geamia -lacaş de cult şi muzeu- are două rânduri de ferestre din care cele de la nivelul inferior au forma de patrulater iar cele de la nivelul superior au forma de arc frânt. Pridvorul cu streaşina de saciak, stâlpii şi balustradele din lemn dau o notă aparte geamiei.

În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperişul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea iniţială. S-a refăcut şi fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959
 
Cimitir  secolele XVI - XIX   În cimitir se află morminte ale unor personalităţi ale vremii, precum cel al lui Mehmet Paşa, marcat cu o piatră funerară.  

Bibliography
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscheea_Esmahan_Sultan,_Mangalia [site web]
2. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2015, 1136 [Ordin MCC]