Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code63919.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CV-I-s-A-13073
NameSitul arheologic de la Olteni - Castru roman
CountyCovasna
CommuneBodoc
City/Town/VillageOlteni
Placeîn grădina castelului Mikó
Landmarkla N de sat, pe malul drept al Oltului
Land utilitylocuire
Site Classlocuire
Site Typelocuire
NotesCastrul a fost distrus în mare parte de construcţiile din sec. XVIII şi mai ales de construirea castelului Miko (1827) şi a anexelor acestuia.
Date of discovery1947
Last record update6.11.2013
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epocă medievală   Pe latura sudică a turnului s-a construit în epoca medievală un alt turn.  
aşezare  Epoca migraţiilor (sec. III - IV)   S-a descoperit un mormânt de incineraţie, descoperit lângă zid (în interiorul castrului), datat în epoca după părăsirea romana a castrului.  
Castru  Epoca romană (sec. II - III) neprecizată Castrul, cu zidul de piatră (142 x 92,5 m) este orientat cu latura scurtă spre Olt şi are formă trapezoidală. Zidul de incintă se sprijină pe un val de pământ. Se presupune că la colţurile rotunjite ale castrului nu existau turnuri. În anii 1987-1988 săpăturile au scos la iveală pe latura estică un turn dreptunghiular iar pe partea vestică a fost dezvelită o poartă cu două turnuri dreptunghiulare. S-a cercetat poarta de pe latura sudică, flancată de două bastioane rectangulare. Au fost găsite două monede de bronz ale împăratului Traian, dintre care una nu a avut luciul tiparului şi se pare ca nu a fost în circulaţie. În castru s-au descoperit fragmente de cărămizi (inclusiv tegulae mammatae), tigle, ceramică dacică (oale-borcane şi ceşti) lucrată cu mâna, ceramică romană (de uz comun, ceramică de corată prin ştampilare şi un fragment de terra sigillata), două opaiţe, un fragment de râşniţă, cuie şi piroane, inele de fier de la canaturile porţii, un vârf de lance, o fibulă de bronz şi un disc de bronz cu o inscripţie incizată (T MAXIM CANDIDVS), precum şi patru monede de la Domitian, Traian, Elagabal şi Severus Alexander. Unitatea care a staţionat aici a fost probabil IIII BE (Cohors IIII Brittonum equitata, IIII Bessorum, IIII Betavorum sau chiar II Bsorum?)

O parte din materialele descoperite sunt consemnate ca provenind din locuiţe dacice, având forme şi caracteristici specifice sec. I î.Hr. - I d.H.r. Există şi un "strat de jos" în care "materialul ceramic descoperit prezintă o ardere secundară şi este făcută din pastă grosolană." Ceramica dacică este numeroasă, problema care se pune este dacă dacii au locuit în acest loc sau în apropriere în perioada anterioară locuirii roamane.
 
mormânt în sarcofag  Epoca romană   sarcofag din cărămizi

2 inele de argint (unul cu gemă), monedă de la Faustina I
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 1968 2 până în 1970
Name Forename Role
SZEKELY Zoltan responsabil
Institution Role
MNS Sfântu Gheorghe 1
2. sondaj 1947 1 şi în 1949

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Bărbulescu, Mihai; Székely Zoltan; Kavruk, Valerii, Repertoriul arheologic al judeţului Covasna, Muzeul Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 1998, 48-49 [Publicaţie] (site record source)
3. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.1000, poz.98 [Ordin MCC] (site record source)