Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code11593.29
NameSitul arheologic de la Picica - Est / Duvenbeck
CountyArad
CommuneOraş Pecica
City/Town/VillagePecica
PlaceEst / Duvenbeck
LandmarkSitul se află la distanţe de sub un kilometru liniar se află următoarele situri: "Forgaci", "Est", "Situl 15", "Situl 16", "Situl 17", "Situl 18". Mai precis, situl este localizat la est de oraşul Pecica, în imediata vecinătate a autostrăzii Arad-Nădlac, la dreapta direcţiei de mers, în dreptul pasajului subteran CFR aflat înaintea inelului de ieşirea Pecica.
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesSitul a fost identificat în urma unui diagnostic efectuat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj, în colaborare cu Complexul Muzeal Arad în luna martie a anului 2018.
Natural hazardsInundaţii: 2 / 25.03.2020
Human riskDemolare: 5 / 25.03.2020
Ownershipprivat
OwnerS.C. Duvenbeck Imobiliare SC
Last record update26.3.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Locuire  Neolitic timpuriu   Cele cinci gropi ce au conţinut ceramică decorată în stilul Bodrogkeresztúr (eneolitic mijlociu) aparţin probabil aşezării contemoprane de la "Forgaci" aflată în imediata apropiere a sitului (la nici 500 m nord-nord-est), ori celei de la "Situl 15" dezvelite pe parcursul anului 2011, situată la aprox. 900-1000 m vest.  
aşezare  perioada sarmatică (secolele II-III şi IV-V p.Chr.) sarmatică Un alt orizont cronologic îl reprezintă marea aşezare din perioada sarmatică, caracterizată prin
503 complexe arheologice, ca de pildă gropi cu diferite utilizări, ori locuinţe rectangulare.
 
Necropolă  avară (secolele VII-VIII) avară Descoperirile din perioada avară sunt caracterizate prin 46 de morminte de înhumaţie, ce pot fi datate pe baza inventarului funerar între secolele VII-VIII. În acest context trebuie amintit faptul că în imediata apropiere a sitului
"Est/Duvenbeck" au fost descoperite şi alte grupuri de înmormântări contemporane în cadrul "Sitului 15", "Est" şi "Forgaci". La Pecica "Est" au fost documentate şi urmele unei aşezări din epoca avară, care cu siguranţă a folosit spaţiile funerare deja amintite.
 
perioada medievală timpurie  perioada arpadiană (sec. XI-XIII)   Un ultim orizont cronologic îl reprezintă cele trei gropi din perioada medievală timpurie, respectiv perioada arpadiană (sec. XI-XIII). Aceste urme de locuire şi utilizare a spaţiului au putut fi identificate şi în siturile Pecica "Est", "Forgaci" şi "Situl 15", care pot fi legate atât de mobilitatea comunităţilor, cât şi de modul de viaţă din perioada respectivă.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2018
Name Forename Role
URÁK Malvinka 2
URSUȚIU Adrian 2
KAPCSOS Norbert 1
MĂRGINEAN Victor 1
SAVA Victor 1
Institution Role
Complexul Muzeal Arad 1
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca 2

Bibliography
1. Ursuțiu, Adrian, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 299-301 [Publicaţie] (site record source)
2. Ursuțiu, Adrian, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]