Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code70931.20
NameSitul arheologic de la Plosca - Botul Puriceanului
CountyDolj
CommuneBistreţ
City/Town/VillagePlosca
PlaceBotul Puriceanului
LandmarkSitul este localizat pe malul sudic al lacului Bistreţ, la aproximativ 1 kilometru est de punctul Cabana de metal, în
Geomorphologyluncă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionEste un sit arheologic pluristratificat cu niveluri de locuire atribuite culturilor Coţofeni, Basarabi cât şi din evul mediu dezvoltat.
Last record update7.10.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni S-au descoperit materiale ceramice Coţofeni, bucăţi de lipitură de vatră şi chirpic şi oase animale.  
aşezare  Hallstatt timpuriu Basarabi    
bordei  Epoca medieval dezvoltată (secolul al XIV-lea)   Bordeiul avea forma rectangulară cu colţurile rotunjite şi cu lungimea de aproximativ 5 m. Pe fundul bordeiului, constituit dintr-un strat cu multă cenuşă, cărbune şi oase arse, lângă limita de ENE a complexului a fost surprinsă o vatră de formă neregulată, cu dimensiunile maxime de 0,6 x 0,6 m, cu crusta groasă de 2 cm şi miezul de 8 - 10 cm, ridicată pe un pat de pietriş mărunt. Peste vatră zăcea o bucată de chirpic care, după compoziţie (lut amestecat cu paie), pare a fi o bucată de perete  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 2000 Sondajul a fost dispus paralel față de lac având o lungime de 7 metri și o lățime de 2,2 metri, pe latura de vest și, respectiv 1,7 metri pe latura de est. Au fost identificate trei niveluri de locuire: nivelul inferior atribuit culturii Coțofeni, un nivel cu materiale amestecate Coțofeni și Basarabi și un nivel medieval.
Name Forename Role
CHICIDEANU-MOTZOI Ion
OANȚĂ Sorin
   

Bibliography
1. Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2000, București, 2001, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1016&d=Plosca-Bistret-Dolj-Cabana-de-metal-2000 [Publicaţie] (site record source)
2. Pătroi, Nicolae Cătălin, Preistoria Olteniei. Siturile culturii Coțofeni, Drobeta Turnu-Severin, 2019, 44 [Publicaţie] (site record source)
3. Pătroi, Nicolae Cătălin, Repertoriul așezărilor și descoperirilor culturii Coțofeni în Olteni Culturii Coţofeni în Oltenia Repertoriul așezărilor și descoperiririlor Culturii Coţofeni în Oltenia Repertoriul așezărilor și descoperirilor culturii Coțofeni în Oltenia, Litua, XVIII, Muzeul Județean Gorj "Alexandru Ștefulescu", Târgu Jiu, 2016, 41, https://tinyurl.com/yxfs7k8q [Publicaţie]