Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   30425.01
Name   Descoperirile izolate de la Pocola
County   Bihor
Commune   Pocola
City/Town/Village   Pocola
Landmark   Materialele ceramice au fost descoperite în apropiere de malul drept al Crişului Negru şi în zona de confluenţă al acestuia cu Valea Roşiei.
Hydrographic landmark - name   Valea Roşie
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire izolată
Site Type   artefact
Notes   Legat de materialele ceramice descoperite la Pocola cu ocazia perieghezei din anul 2015, dorim să atragem atenţia că acestea erau puternic rulate, împrăştiate pe un spaţiu relativ întins în apropiere de malul drept al Crişului Negru şi în zona de confluenţă al acestuia cu Valea Roşiei. Deoarece nu au fost observate alte urme (ale unor complexe la suprafaţă – chirpici, urme de arsură, asocieri mai consistente de materiale, zone cu pământ cenuşos) sau a unui alt tip de artefacte (unelte de piatră sau metal, monede, etc.) ne determină să considerăm că acestea reprezintă părţi ale unor fragmente ceramice care au ajuns aici fiind purtate de ape în urma unor inundaţii.
State of preservation   grav afectat / 16.03.2023
Last record update   16.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
  Eneolitic neprecizată      
Descoperire izolată  neprecizată neprecizată  

În anul 1974 este semnalat în literatura de specialitate faptul că în jurul localităţii a fost descoperit un topor de aramă cu braţele în cruce, fără a fi date şi alte informaţii. Confruntând semnalarea respectivă cu datele din registrul de inventar al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, nu am reuşit să identificăm un astfel de artefact. Totuşi, în aceste registre figurează două astfel de descoperiri de tip Jászladány (variantele Târnăviţa şi Orşova) ce provin din „zona Beiuşului”. Una dintre aceste piese, probabil, ar putea sta la baza notei din 1974 făcute de către cercetătorul I. Ordentlich, care de altfel s-a născut şi a crescut la Beiuş, putând astfel cunoaşte realităţile locale mai bine.

 
Descoperire izolată  Epoca neolitică neprecizată  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, iar cu această ocazie au fost descoperite fragmente ceramice la est şi sud - est de localitate, identificate ca aparţinând epocii neolitice.

 
Descoperire izolată  La Tène dacă  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, unde au fost descoperite fragmente ceramice la est şi sud - est de localitate.

 
Descoperire izolată  Epoca medievală neprecizată  

În anul 2015 au fost făcute cercetări de teren în raza localităţii, unde au fost descoperite fragmente ceramice.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor FAZECAŞ Gruia
ROMAN V.

Bibliography
1. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date arheologice şi matematico-statistice, 1999, nr.762 [Publicaţie]
2. Marta, Doru; Fazecaș, Gruia, Studiul istoric privind siturile arheologice din raza comunei Pocola (P.U.G. - comuna Pocola), Oradea, 2016 [Studiu istoric] (site record source)
3. Ordentlich, I.; Dumitraşcu, Sever, Repertoriul monumentelor naturii, arheologice, istorice, etnografice, de arhitectură şi artă din judeţul Bihor, Oradea, 1974, 55 [Publicaţie] (site record source)
4. Vulpe, Alexandru, Die Äxte und Beile in Rumänien, Prähistorische Bronzefunde, München IX/5, München, 1975 [Publicaţie] (site record source)
5. Ghemiş, Călin; Fazecaș, Gruia, Dr. Ivan Ordentlich (1934 - 2011) în Bronze Age tell, tell - like and moud - like settlements on the Eastern frontier of the Carpathian Basin, Mega, Cluj- Napoca, 2014, 9 - 12 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll