Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   104671.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CL-II-m-B-14711
Name   Biserica Sf. Vasile de la Podu Pitarului
County   Călăraşi
Commune   Plătăreşti
City/Town/Village   Podu Pitarului
Landmark   Biserica se află la marginea de N-V a localităţii, pe terasa superioară de pe malul stâng al râului Dâmboviţa.
Hydrographic landmark - name   Dâmboviţa
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Site Class   structură de cult/religioasă
Site Type   biserică
Site Surface   4000 mp
Ownership   privat
Owner   Parohia Podu Pitarului
Last record update   22.03.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (1818) românească 12 decembrie 1808 

Biserica actuală, ctitorie colectivă locală, a fost construită din cărămizi de epocă (22 x 14 x 4-5 cm), legate cu mortar de var şi nisip, dispuse în asize. Planul său este foarte probabil cel original, de tip navă, cu absida altarului decroşată şi semicirculară atât la interior, cât şi la exterior. Naosul este despărţit de nartex prin două coloane cilindrice de zidărie şi două coloane angajate, sprijinite pe câte o balustradă de zidărie. Altarul a fost şi este şi acum despărţit de naos printr-un iconostas cu trei uşi.
Nartexul şi exonartexul sunt compartimentate printr-un perete de zid, străpuns de o uşă. Din exonartex se face accesul la podul bisericii, pe o scară cu o singură rampă; iniţial exonartexul a fost parţial deschis, având două coloane cilindrice de zidărie, pe latura vestică, şi o fereastră pe latura sudică. La exterior, biserica prezintă un soclu de ciment, de grosimi şi înălţimi variabile (pe laturile de nord, sud şi est), şi ferestre cu arce semicilindrice. Acoperişul este din tablă, iar peste nartex se află o turlă falsă, îmbrăcată în tablă zincată. La nord-vest de biserică se află o zvoniţă, cu două clopote de secol XX.

În pronaos, pe peretele de vest se află portretul lui I. Papiniu cu inscripţia: „Ion Papiniu”. Nume de donatori scrise pe spatele icoanelor din Sf. Biserică: „Ion Papiniu 1931 Bucu. Nicolae Caio 1930 Bucu., D-şora Vlad, Ghe. Turcu”.

 
Cimitir  Epoca modernă (secolele XIX-XX) românească      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2013

* ȘERBĂNESCU Done
Muzeul Civilizației Gumelnița, Oltenița * *

Bibliography
1. Șerbănescu, Done, Biserica Sf. Ierarh Vasile cel Mare, nepublicat, 2012, 137 [Fişă pentru monument de arhitectură nr. 23] (site record source)
2. Șerbănescu, Done, Biserica Sf. Ierarh Vasile cel Mare, nepublicat, 2012 [Fişă tehnică nr. 23] (site record source)
3. Lupu, Emil, Biserica cu hramul "Sf. Vasile" din satul Podul Pitarului - Călărași, Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice, 1-2, 2009, 151-155, Fig.1-Fig.6 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll