Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code53586.03
NameSitul arheologic de la Prigor - Cozacica
CountyCaraş-Severin
CommunePrigor
City/Town/VillagePrigor
PlaceCozacica (Dealul Cozacica)
LandmarkSitul se află la 6,6 km SSE de biserica ortodoxă din Borlovenii Noi, la 6,7 km nord-vest de biserica ortodoxă din Eftimia Murgu şi la 7,3 km nord-est de biserica ortodoxă din Pîrlipăţ, la 1,34 km vest de pârâul Prigor.
Geomorphologygrind
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesCercetarea arheologică a acestui punct a debutat în anul 1988, când arheologul
Richard Petrovszky a trasat cinci secţiuni. Au fost descoperite două locuinţe atribuite Eneoliticului, mai precis culturii Coţofeni. Sub aspect stratigrafic au fost identificate două straturi: solul actual (-0,15- 0,25 m), strat de cultură cu materiale Coţofeni (-0,25-0,8/1 m). La -1 m de la nivelul actual apare stânca. O nouă cercetare a Dealului Cozacica a avut loc în anul 1997 când au fost trasate două secţiuni. Cu acest prilej au fost descoperite materiale atribuite de autorii cercetării epocii bronzului. Dealul Cozacica, alături de materialele preistorice de aici, mai este amintit şi într-un studiu din 2016, dedicat unor descoperiri recente din hotarul comunei Prigor.
DiscovererRichard Petrovszky
Date of discovery1988
Last record update2.3.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic Coţofeni Locuinţa 1, de formă dreptunghiulară, este orientată NE-SV şi are laturile lungi de 2,5 m. Latura scurtă are 2,1 m. În colţul de NV al acesteia a fost identificat o vatră dreptunghiulară, cu latura lungă de 1,25 m şi latura scurtă de 0,75 m. Locuinţa 2, aproximativ pătrată, are laturile de 2,5 m şi pare a fi orientată nord-sud. Pe grundul acesteia au fost identificate trei vetre ovale cu o lungime de 0,35 m şi o lăţime de 0,32 m.  
Aşezare  Epoca bronzului      

Bibliography
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperire arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 204 [Publicaţie]