Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158403.05
NameAşezarea de la Remetea Mare - Obiectiv 8
CountyTimiş
CommuneRemetea Mare
City/Town/VillageRemetea Mare
PlaceObiectiv 8
LandmarkSitul se află la 1,6 km E de Primăria Remetea Mare, 2,7 km NNE de Primăria comunei Bucovăţ şi la cca. 580 m SE de sensul giratoriu al DN 6 la ieşirea din Remetea Mare spre Izvin; la cca. 630 m N de malul nordic al râului Bega.
Geomorphologygrind natural
Land utilityagricultură/păşune
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
NotesSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Date of discovery2020
Site Surface cc. 5,81 ha
State of preservationbună / 18.05.2020
Human riskAfectare parţială: 2 / 18.05.2020
Ownershipprivată
Last record update18.5.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  postromană (sec. III-IV p.Chr.)   Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Pe toate cele trei ridicări topografice habsburgice se observă faptul că terenul este utilizat pentru agricultură. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând în fragmente ceramice.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în perioada postromană (secolele III-IV).
 
Aşezare  Evul mediu (sec. XIV-XV)   Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Pe toate cele trei ridicări topografice habsburgice se observă faptul că terenul este utilizat pentru agricultură. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând în fragmente ceramice.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul Mediu (sec. XIV-XV).
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 24.01.2020
Name Forename Role
BUNOIU Victor 1
Institution Role
DJC Timiș 1

Bibliography
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)