Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code158403.13
NameValul de pământ de la Remetea Mare - La Hodaja
CountyTimiş
CommuneRemetea Mare
City/Town/VillageRemetea Mare
AddressDN6/E70, sat Remetea Mare, nr. 637
PlaceLa Hodaja
LandmarkSitul este amplasat la 1,8 km NNV faţă de Biserica Ortodoxă din Remetea Mare, la 2,4 km sud faţă de Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara şi la 0,38 km sud faţă de calea ferată Timişoara-Lugoj. Se află la 80 m E faţă de un canal fără nume cu rol de coborâre a pânzei freatice în zonă.
GeomorphologyCâmpie
Land utilityNeprecizat
Site ClassFortificaţie
Site Typeval de pământ
DescriptionPe suprafaţa afectată de proiectul de investiţie au fost trasate două secţiuni măsurând 80 m × 4 m în vederea surprinderii structurii valului şi a şanţului aferent. Agricultura intensivă a distrus structura valului, fiind astfel posibilă doar cercetarea şanţului. Adiţional lui S.2 s-a practicat o casetă, C.1, în vederea surprinderii în întregime a complexului 2. Au fost cercetate 57 de casete de diagnostic de 3x3 m pe întreaga suprafaţă a terenului ocupat de viitoarea hală, acestea dovedindu-se a fi sterile din punct de vedere arheologic. A fost cercetată structura şanţului, valul nefiind identificat, cu excepţia câtorva indicii indirecte; şanţul prezintă o serie de nivele de colmatare, şansele de datare ale acestuia cu exactitate fiind slabe. Au mai fost identificate şi cercetate două gropi cu funcţionalitate incertă, acestea putând fi încadrate epocii bronzului, suferind ulterior intervenţii în perioada secolelor II-IV p.Chr. Principalele descoperiri:
NotesStratigrafie:
S.1:
1. Sol lutos, galben cu flecuri gri;
2. Sol lutos, galben închis, cu concreţiuni calcaroase;
3. Sol lutos, brun închis, compact;
4. Sol lutos, negru, cu concreţiuni calcaroase pe latura vestică, compact;
5. Sol lutos, gri închis, cu pigmentaţie feruginoasă la baza stratului;
6. Sol lutos, negru, compact (strat arabil);
7. Sol lutos, galben, deschis, compact (steril arheologic).
S.2:
a. Stratul 1 - reprezintă un prim nivel de colmatare, solul provenind din distrugerea celor doi pereţi ai şanţului.
b. Straturile 2 şi 3 - reprezintă o a II-a fază de colmatare a şanţului, precum şi prima fază de distrugere a valului, solul prezent în cadrul stratului 2 fiind cel mai probabil provenit din structura valului, dată fiind atât culoarea, cât şi prezenţa concreţiunilor calcaroase.
c. Stratul 4 - reprezintă o colmatare masivă (faza III de colmatare) provenită de pe latura estică cu precădere, totodată fiind constatate alunecări şi dinspre val, dată fiind prezenţa concreţiunilor calcaroase şi în acest strat. Considerăm totodată că această etapă reprezintă cea de-a doua fază de distrugere a valului.
d. Stratul 5 - reprezintă cea de-a IV-a fază de colmatare a şanţului şi totodată o ultimă etapă de distrugere a valului, vizibilă din punct de vedere stratigrafic.
e. Stratul 6 -odată cu depunerea acestui strat complexul este închis complet, până la limitele de conturare. Prezenţa pigmentatiei feruginoase la baza stratului indică prezenţa prermanentă a apei la acest nivel.
f. Stratul 8 este reprezentat de nivelul arabil.
DiscovererDorel Micle, Călin Timoc, Andrei Stavilă
Date of discovery2015
Site Surface 1.178 mp
State of preservationprecară / 27.01.2016
Human riskAfectare parţială: 4 / 27.01.2016
OwnershipPrivată
Last record update27.1.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Val de pământ  Epoca bronzului   Materiale aparţinând acestei perioade au fost identificate în cadrul a două complexe, C.2 şi C.3. Materialele constau în fragmente ceramice identificate de obicei în straturile inferioare ale complexelor. Au fost constatate de asemenea intervenţii ulterioare de sec. II-IV d.H, acestea fiind vizibile la nivelele superioare.  
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-IV)   din perioada menţionată a fost identificat un singur complex, C.1, acesta reprezentând şanţul aparţinând de sistemul liniar defensiv. În acest sector valul de pământ nu s-a mai păstrat, dovada poziţiei lui fiind indirectă.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2015
Name Forename Role
STAVILĂ Andrei 2
MICLE Dorel 1
TIMOC Călin 1
Institution Role
U Timişoara 1
Arheo Vest 2

Bibliography
1. Micle, Dorel; Timoc, Călin; Stavilă, Andrei, Raport de cercetare preventivă privind situl Olympian Park Timişoara Hala 9 "Valul roman nr. 3, punctul Olympian Park Timişoara - Hala 9 DN6/E70, sat Remetea Mare, Timişoara, judeţul Timiş, Timişoara, aprilie 2015 [Raport de cercetare preventivă] (site record source)
2. Bunoiu, Victor [Fişă de sit]