Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158662.17
NameSitul arheologic de la Sânandrei - Lunca Mică
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageSânandrei
PlaceLunca Mică (Sânandrei 16, Kleine Wiesen)
LandmarkSitul se află poziţionat în colţul sud-estic al localităţii Sânandrei, aflându-se la 1,4 km sud-est faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 1 km vest, în linie dreaptă, faţă de DN69 şi la 70 m nord faţă de talvegul pârâului Niarad (Bega Veche).
Site ClassLocuire
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionDin punct de vedere geografic situl se află poziţionat în lunca cursului de apă amintit, speculând un grind mai înalt cu 1,5-2 m faţă de terenul din jur. Grindul este înconjurat de meandre fosile ale Niaradului, iar la 140 m nord faţă de sit poate fi reperat ductul unei văi al cărui curs de apă este nepermanent. Solul are o textură lutoasă şi culoarea neagră, fiind dificil de precizat dacă aceasta se datorează locuirii de aici sau reprezintă un specific al zonei. Valorile altitudinale sunt mici, acestea variind între 85 şi 88 m. La momentul cercetării de teren, acesta era acoperit cu lucernă, fiind destinat deci exploatării agricole. Vizibilitatea la sol a fost medie, fiind speculate zonele cu vegetaţie nedezvoltată.
DiscovererMicle, Dorel
Date of discovery09.04.2019
Site Surface 0,2 ha
Last record update1.7.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Evul mediu târziu      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului "Sânandrei-PUG"
Name Forename Role
MICLE Dorel 1
Institution Role
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliography
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș-Perimetrul "Sânandrei-P.U.G.", Timișoara, 2019, 38-40 [PUG] (site record source)