Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code159204.03
NameSitul arheologic de la Sânmartinu Maghiar - Sit 3
CountyTimiş
CommuneUivar
City/Town/VillageSânmartinu Maghiar
PlaceSit 3
LandmarkSitul se află la cca. 3,42 km sud-vest de biserica catolică din Sânmartinu Maghiar, la cca. 3,84 km sud-est de biserica catolică din Pustiniş, la cca. 5 km nord - nord-est de biserica catolică din Iohanisfeld şi la cca. 4,3 km vest de râul Bega Mică (Ţeba).
Geomorphologygrind natural
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionSitul este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Începând cu cea de-a doua ridicare topografică habsburgică (1819-1869) zona este marcată ca fiind sistematizată pentru agricultură, fiind create o serie de canale de irigaţie în apropierea sitului. Situl a fost reperat pe baza unor complexe arheologice afectate de lucrările de îmbunătăţire funciară efectuate în zonă şi pe baza materialui arheologic, constând în fragmente ceramice putând fi atribuite pe baza facturii şi decorurilor perioadei postromane, mai exact sarmaţilor şi evului mediu timpuriu.
NotesSitul este într-o stare de conservare precară, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă, mai exact de nivelarea terenului.
În urma controlului din data de 15.05.2020 s-a constatat că situl a fost afectat de SC Agricola Alba SRL printr-un canal de irifgaţie nou creat, cu lăţimea de aprox. 4 m şi adâncimea de aprox. 3 m pe o lungime de cca. 120 m.
DiscovererBunoiu Victor
Date of discovery2020
Site Surface 1.12 ha
State of preservationprecară / 19.05.2020
Human riskAfectare parţială: 4 / 19.05.2020; Agricultură intensivă: 4 / 19.05.2020
Ownershipprivat
Ownerprivat
Last record update19.5.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epoca postromană Sarmaţi Materialul constă în fragmente ceramice tipice (fragmente de buze, funduri, toarte, decoruri incizate) şi atipice.  
Aşezare deschisă  Epoca medievală timpurie   Materialul constă în fragmente ceramice tipice (fragmente de buze, funduri, toarte, decoruri incizate) şi atipice.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 10.03.2020
Name Forename Role
BUNOIU Victor 1
Institution Role
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș 1

Bibliography
1. Bertea, Sofia, 2020 [Fişă de sit] (site record source)