Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   26662.05
Name   Situl arheologic de la Sântandrei - Descheşa
County   Bihor
Commune   Sântandrei
City/Town/Village   Sântandrei
Place   Descheşa
Landmark   Situl arheologic se află în partea de est a localităţii Sântandrei cu punctul de greutate între calea ferată şi pârâul Peţa şi la est şi sud de acestea.
Hydrographic landmark - name   Peţa
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Site Class   locuire; descoperire funerară
Site Type   aşezare; cimitir
Notes   Localizarea a fost realizată comparând imaginile din satelit din PUG, precum şi prin folosirea Google Maps. În privinţa sitului este de menţionat starea avansată
de degradare datorită existenţei unor depozite de gunoi de grajd sau a molozului depozitat în zonă. Pentru un punct cu importanţă precum cea a devierii unei părţi a debitului Peţei în fostul canal antitanc, locul ar merita o salubrizare. Trebuie însă menţionat că acest ultim loc cu descoperiri se află în teritoriul municipiului Oradea.
State of preservation   grav afectat / 30.03.2023
Last record update   30.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Hallstatt neprecizată  

Cu ocazia unor cercetări de suprafaţă şi a unor lucrări de construcţii au fost descoperite fragmente ceramice aparţinând primei epoci a fierului, Hallstatt. Astfel între şanţul anticar şi calea ferată sau la ”Peţa-Baraj”, au fost ieşit la iveală fragmente ceramice din pastă neagră sau cenuşie cu buze faţetate şi invazate sau ornamentate cu caneluri caracteristice epocii. La punctul ”Peţa-Baraj”, probabil cu ocazia lucrărilor de amenajare a pârâului Peţea au fost descoperite urne bitronconice, şi acestea specifice epocii.

Conform observaţiilor din teren, apoi a celor cartografice mai vechi, precum şi a ridicării topografice realizată în 1983 de către topograful Arpad Hadnagy de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea au condus spre concluzia că toate aceste descoperiri semnalează o aşezare sau o necropolă de la începutul epocii fierului, (Bronz D - Hallstatt A1). O aşezare asemănătoare a mai fost descoperită pe malul drept al Crişului Repede în apropierea fostei Avicola Oradea sau la Oradea Salca. În privinţa sitului este de menţionat starea avansată de degradare datorită existenţei unor depozite de gunoi de grajd sau a molozului depozitat în zonă. Pentru un punct cu importanţă precum cea a devierii unei părţi a debitului Peţei în fostul canal antitanc zona ar merita o salubrizare, precum şi reguli clare de depozitare aici a gunoaielor. Trebuie însă menţionat că acest ultim loc menţionat se află în teritoriul municipiului Oradea.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin

Bibliography
1. Bulzan, Sorin, Studiu arheologic al comunei Sântandrei - PUG, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, 2016 [Studiu istoric] (site record source)
2. Bulzan, Sorin, Locuirile dintre ape. Noi cercetări de suprafaţă în teritoriul comunei Sântandrei, Crisia, XLVIII; anul 2018, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2018, 91-105, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=74198-locuirile-dintre-ape-noi-cercetari-de-suprafata-in-teritoriul-comunei-santandrei--crisia--xlviii-2018 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll