Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   26662.07
Name   Situl arheologic de la Sântandrei - Râturi
County   Bihor
Commune   Sântandrei
City/Town/Village   Sântandrei
Place   Râturi
Landmark   Situl arheologic se află în partea nordică sau nord-estică a localităţii Sântandrei între drumul de pământ care limitează spre nord proprietăţile de pe strada Râturi şi albia majoră a râului Crişul Repede. Terasa cu expunere sudică se află la miazănoapte de un braţ vechi al Peţei, mai precis în locul unde acesta făcea o buclă adâncă spre nord.
Hydrographic landmark - name   Crişul Repede
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Notes   Localizarea a fost realizată comparând imaginile din satelit din PUG, precum şi prin folosirea Google Maps.
Last record update   30.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XV/XVI)    

Situl a fost reperat cu ocazia cercetărilor arheologice de teren din anii 70-80 pentru că el este reprezentat topografic de A. Hadnagy în anul 1983, alături de alte ridicări topografice ale siturilor din comună. În monografia Sântandreiului este amintită descoperirea în grădina unui localnic a mai multor fragmente ceramice cenuşii şi negre lucrate la roată, împreună cu un pumnal de luptă celtic. Este însă, cel mai probabil, o confuzie cu descoperirea de la locul unde Podul Moii întâlnea albia majoră a Crişului. Cu ocazia cercetărilor de teren pentru elaborarea studiului arheologic pentru PUG Sântandrei, pe prima terasă a Crişului, într-un sol altfel lutos şi cu pietre de râu a fost sesizată o pată de culoare mai închisă a pământului arabil datorată locuirii de aici. Fragmentele ceramice recoltate de la suprafaţă aparţin secolelor XIV-XV/XVI. Din acelaşi loc au fost culese şi fragmente de cărămizi sau din gresie de la râşniţe manuale folosite de locuitorii acestei aşezări medievale.

Satul dispărut sesizat pe teren poate fi identificat cu Medieşul amintit pentru prima dată în documente la 1329 sub denumirea Medyes, la 1341, Medieş, în posesia Capitlului de Oradea. Jakó Zsigmond presupune că satul a dispărut în secolul XVI sau XVII în timpul depopulării satelor datorate deselor incursiui turceşti, iar amplasamentul era presupus undeva în vecinătatea Ioşiei (Ösi).

 
 
Research
 
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
2. 1970-1980

     

Bibliography
1. Iuhas, Dumitru; Tăutu, Nicolae; Filip, Ioan, Sanctus Andreas Monografa Comunei Sântandrei, XLVIII; anul 2018, Arca, Oradea, 2012 [Publicaţie] (site record source)
2. Jakó, Zsigmond, Bihar megye a török pusztítás előtt, 1940 [Publicaţie] (site record source)
3. Emödi, János, Bronzkori települéles a Pece Torkolánál, (O așezare a culturii Otomani și Wietemberg la Palota Veche), Törteneti adatok Nagyvárad múltjábol, 2000 [Publicaţie] (site record source)
4. Dumitrașcu, S., Așezări și descoperiri dacice din vestul și nord-vestul României în secolele II-IV, Lucrări Științifice, 2, Oradea, 1968, 239-256 [Publicaţie] (site record source)
5. Crișan, Ioan, Așezări, monumente și descoperiri feudale timpurii și feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid și Sântandrei (jud. Bihor), Crisia, XX, Oradea, 1990, 129-157 [Publicaţie] (site record source)
6. Bulzan, Sorin, Studiu arheologic al comunei Sântandrei - PUG, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, 2016 [Studiu istoric] (site record source)
 
 
Scroll