Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   143469.08
Name   Locuinţa din Sibiu - Piaţa Mare, nr. 2-4
County   Sibiu
Commune   Municipiul Sibiu
City/Town/Village   Sibiu
Address   Piaţa Mare, nr. 2-4
Place   Piaţa Mare, nr. 2-4
Site Class   construcţie
Site Type   edificiu
Date of discovery   2004
Last record update   20.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Casă  Epoca modernă (începutul sec. XX)    

Clădirea din Piaţa Mare, ce rivalizează prin dimensiuni cu învecinatul Palat Brukenthal, este un exemplu de îmbinare a eclectismului conservator de la începutul secolului şi noului curent, Jugendstil. Faţada este încărcată cu diverse elemente decorative în timp ce interioarele amintesc de Jugendstil. Impresionează holurile de la parter, cel de la intrare fiind boltit semicilindric, brâul ornamental cu motive greceşti şi capete de lei figurate. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, motiv pentru care nu a fost menţionată în monografiile istorice sau în Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu, apărută la Köln în anul 1999.

 
casă  Epoca modernă (Epoca modernă)        
Aşezare  Epoca medievală        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 2004

Muzeul Național Brukenthal BEŞLIU, MUNTEANU Petre

Bibliography
1. Beşliu, Munteanu, Petre, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, 343-344, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3228&d=Sibiu-Casa-din-Piata-Mare-nr-2-4-2004 [Publicaţie] (site record source)
2. Luca, Sabin, Adrian; Pinter, Zeno, Karl; Georgescu, Adrian, Repertoriul arheologic al județului Sibiu (Situri, Monumente arheologice și istorice), Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Centrul pentru Cercetarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural Transilvănean în Context European, Bibliotheca SepteMateriale și cercetări arheologicestrensis III, Editura Economică, Sibiu, 2003, 191-203, https://www.academia.edu/12415898/Repertoriul_arheologic_al_jude%C5%A3ului_Sibiu_Situri_monumente_arheologice_%C5%9Fi_istorice_Sibiu_2003 [Repertoriu]
 
Site Photos

Scroll