Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code12411.16
NameSitul arheologic de la Şiştarovăţ - Valea Bosniac-3
CountyArad
CommuneŞiştarovăţ
City/Town/VillageŞiştarovăţ
PlaceValea Bosniac-3
Landmarkobiectivul arheologic se află la 2,53 km VSV de biserica ortodoxă din Şiştarovăţ; la 1,4 km V de DJ 572 Şiştarovăţ - Cuveşdia; la 6,93 km S de biserica ortodoxă din Băile Lipova şi la 70 m V de versantul stâng al Pârâului Valea Bosniac.
GeomorphologyDeal
Land utilitypădure
Site ClassPunct de observaţie
Site Typepunct de observaţie
Descriptionpotenţialul obiectiv este amplasat pe un bot de promontoriu proeminent, care domină cu cca. 25 m diferenţă de nivel talvegul Pârâului Valea Bosniacului şi cu cca. 20 de m aşezarea medievală de la Şiştarovăţ 13. Pe laturile de E, N şi S, promontoriul este mărginit de pante abrupte, singura cale de acces mai lesnicioasă fiind dată de culmea de legătură cu masivul deluros de pe latura de V. Chiar dacă actualmente suprafaţa terenului este împădurită, vizibilitatea asupra întregului curs al Văii Bosniacului este una excepţională.
Notespunct de observaţie (?). Obiectivul în discuţie ocupă un punct strategic important, amplasat pe promontoriul de la obârşia Pârâului Valea Bosniacului. Cercetările arheologice de teren au constatat existenţa unor posibile amenajări antropice, vizând terasarea platoului superior al promontoriului. Doar demararea unor investigaţii prin săpătură în viitor vor fi în măsură să precizeze dacă în această locaţie a existat un punct de observaţie sub forma unui eventual turn din lemn.
DiscovererLiviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă, Alexandru Berzovan
Date of discovery2009
State of preservationmedie / 27.04.2016
Human riskAfectare parţială: 3 / 27.04.2016
Last record update27.4.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)   în urma cercetărilor arheologice de teren nu s-a descoperit material arheologic care să poată asigura chiar şi o datare generală a obiectivului. Dacă cercetările viitoare vor confirma că în acest punct se găseşte un punct de observaţie, probabil că acesta poate fi pus în relaţie cu aşezările medieval dezvoltate (sec. XIV-XVI).

arealul posibilului obiectiv este actualmente acoperit de pădure, astfel încât la suprafaţa terenului nu au putut fi regăsite artefacte arheologice. Sondajul de verificare a texturii solului (40 x 30 cm şi 50 cm adâncime) a arătat existenţa unui sol brun-cenuşiu, cu importante urme de lemn carbonizat şi chirpic, dar nu şi fragmente ceramice.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2009
Name Forename Role
MĂRUIA Liviu 1
BORLEA Oana 1
BOLCU Lavinia 1
BERZOVAN Alexandru 1
VEDRILĂ Ioan 1
Institution Role
U Timişoara 1

Bibliography
1. Măruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (site record source)