Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   55268.18
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CJ-II-m-B-07790
Name   Biserica reformată calvină de la Turda - cartier Poiana
County   Cluj
Commune   Municipiul Turda
City/Town/Village   Turda
Address   Str. Morii 1
Place   Poiana
Landmark   Situl se află în cartierul Poiana, fostul sat cu acest nume fiind integrat în orşul Turda în 1966. Fosta localitate se întinde lângă drumul naţional dintre Turda şi Câmpia Turzii, astăzi centrul satului fiind indicat de biserica reformată.
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Satul Poieni a făcut parte din al şaptelea scaun secuiesc, scaunul Arieşului, format în ultimele decenii ale secolului al XIII-lea, pe teritoriul regal aparţinând comitatului Turzii. Prima menţionare a localităţii se află chiar în diploma privilegiară din 1291 a secuilor arieşeni (Polanteluk). În 1334 satul este menţionat cu numele Palyn. Biserica reformată a fost pustiită cel mai grav de către răsculaţii români în 1848. Arhiva bisericii nu s-a păstrat, deci - în afara din cele obţinute din literatura de specialitate - nu posedăm informaţii despre evoluţia clădirii în epoca modernă. A fost renovată cu erori de intervenţie în 1997.
Last record update   10.08.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sf. sec. XIV - sec. XV)    

Biserică este în stil gotic, nava alungită, poligonală, cu turn clopotniţă pe latura de vest, având turla din lemn. A fost refăcută în 1789 şi 1997.

 

Bibliography
1. Weisz Attila, Biserica reformată, Poieni-Turda, Enciclopedia virtuală, 2010-2011, http://enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=336 [Publicaţie]
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V.; Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Biblioteca Musei Napocensis V, Cluj-Napoca, 1992, 389-408 [Repertoriu] (site record source)
 
 
Scroll